Alopecija | Vrste, simptomi in zdravljenje

Alopecia

Written by Milena

January 5, 2021

Alopecija (alopecia) je splošni medicinski izraz, ki se uporablja za prekomerno izpadanje las. Obstajajo različne oblike alopecije oz. izpadanja las, ki imajo različne vzroke in simptome. Poznamo te oblike alopecije:

Najpogostejše oblike:

 • Androgena alopecija – plešavost pri moških in ženskah
 • Alopecia areata – omejeno izpadanje las
 • Trakcijska alopecija – izpadanje las zaradi dolgotrajnega fizičnega obremenjevanja las in lasnih mešičkov

Druge oblike alopecije:

 • Alopecia totalis
 • Alopecia univerzalis
 • Brazgotinska alopecija (alopecia cicatricielle)
 • Anageni efluvij
 • Telogeni efluvij

Telogen Effluvium: pregled literature => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7320655/

Kaj je alopecija

Alpoecija je neinfekcijska bolezen, ki povzroči izpadanje in izgubo las. Običajno nam to ne povzroča velikih skrbi, vendar lahko ima izpadanje las pri mnogih resnične psihološke posledice.

Izpadanje las prizadene več kot 50% svetovnega prebivalstva. Geni, hormoni, stres, starost, bolezni, slab življenjski slog, neprimerni izdelki za lase (ki vsebujejo SLS in parabene) ter striženje las so v glavnem odgovorni za prenehanje rasti las pri moških.

Alopecija – omejeno izpadanje las, ki ga zdravniki delijo na brazgotinske oblike in tiste brez brazgotin. Pri alopeciji z brazgotinami so možnosti za povrnitev las manjše. Verjetno ste opazili, da se lasje skozi življenje spreminjajo. Dojenček ima zelo fine lase – tem pravimo lanugo. Brez pigmenta in še vedno finih las so otroci v pred mladostniški dobi – imajo tako imenovane velur lase, ki jih nadomestijo pigmentirani lasje v puberteti – tako imenovani terminalni lasje.

Nebrazgotinska alopecija

Povzroča virusne okužbe ali vnetja, zaradi katerih na danem mestu popolnoma izgubimo lase. Če se alopecija večkrat pojavi na določenih mestih zaradi napetosti ali pritiska, govorimo o travmatski alopeciji, ki jo povzročajo neprimerna pokrivala in dodatki, nepravilno izvedeni kozmetični postopki in masaže. Tudi intenzivno plavanje negativno vpliva na lase. Zdravljenje – testirajo se učinki retinoidov (derivatov ​​vitamina A) in UV sevanja tipa A; ta terapija je znana kot PUVA.

PUVA terapija za luskavico: izbira primernega režima [študija] =>  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2448121/

Brazgotinska alopecija

Povzročajo jo bakterijske, glivične in virusne okužbe, rak ali mehanske in fizične poškodbe. Manifestacije – v predelu verteksa in v zgornjem delu glave se pojavijo neopazno drobna plešava mesta – nekateri jim zaradi te oblike pravijo kar “stopinje v snegu”. Zdravljenje – kortikosteroidi vplivajo blagodejno na te oblike alopecije.

Plešavost moških in žensk – androgena alopecija

Androgenetska ali androgena alopecija – tako imenovano vzorčno izpadanje las pri moških in ženskah se tako imenuje zaradi že znanega – predvidljivega vzorca izpadanja las, označenega Norwoodovi lestvici za moške in Ludwigovi lestvici za ženske.

Moška vzorčna plešavost je najpogostejša manifestacija izpadanja las, ki prizadene milijone moških po vsem svetu. Najpogosteje se začne kazati v poznih dvajsetih ali zgodnjih tridesetih letih življenja. Statistični podatki kažejo, da vsak drugi moški po 50. letu trpi za alopecijo.

Tako imenovani vzorec, po katerem lasje odpadajo in tako tvorijo tipično razširitev prednje lasne linije, je pri večini moških enak. Pogosti so izpadanje las na vrhu glave, umikanje čelne lasne linije in tvorba plešavosti na vogalih čelne lasne linije.

Moška vzorčna plešavost je dedna. To pomeni, da če nekdo v vaši družini trpi za to boleznijo, je možno, da bo ta prizadela tudi vas. Delež vpliva genetike na plešavost pri moški je 90%.

Androgena alopecija pri ženskah

Tako kot lahko ta neprijetna bolezen prizadene moške, lahko prizadene tudi ženske. Pri ženskah se alopecija najpogosteje pojavi v obliki tako imenovanega difuznega redčenja lasišča. Tipična manifestacija so prosojni lasje na predelu prečke.

Ni znano, ali je ženska alopecija dedna. Njeni vzroki so manj znani, vendar se običajno pojavi po menopavzi.

Simptomi androgene alopecije

 • Prekomerno izpadanje las
 • Zmanjšana obnovitev rasti las
 • Miniaturizacija – prvotne lase običajno nadomestijo manjši in tanjši lasje. (glejte videoposnetek spodaj!)

Androgena alopecija prizadene skoraj 30% moških pred 30. letom starosti in 50% starejših od 50 let. Zanjo trpi tudi 40% žensk, starejših od 50 let.

Vzroki androgene alopecije

Do danes vzroki androgene alopecije niso jasni, čeprav že ime pove, da gre za hormonsko (androgeno) in genetsko nagnjenost.

Od vseh hormonov, ki vplivajo na človeške lase, ima androgen največji vpliv.

Zdravniki menijo, da je povišana raven dihidrotestosterona (DHT) v telesu in lasišču glavni vzrok androgene alopecije. Dihidrotestosteron je derivat moškega testosterona, ki je odgovoren za krčenje lasnih mešičkov na glavi.

Testosteron se v telesu pretvori v DHT z encimom 5-alfa reduktaza tipa 2. Tega najdemo v lojnicah lasnih mešičkov. Obstaja splošno razširjena teorija, da vzrok za krčenje lasnih mešičkov ni količina testosterona v krvnem obtoku telesa, temveč raven DHT, ki se veže na receptorje v lasnih mešičkih.

Kaj je dihidrotestosteron

Pri moških je hormon DHT zelo pomemben v mladostništvu. DHT je tisti, ki povzroča rast las na telesu in obrazu. Vendar v starosti androgeni (večinoma DHT) povzročajo zmanjšanje in krčenje lasnih mešičkov na glavi.

Mnoge ženske imajo tudi povečano izpadanje las in redčenje glave med nosečnostjo ali menopavzo. Znova je posledica povečana količina DHT v lasišču.

Kako DHT vpliva na lase?

Proces uničujočega delovanja DHT na lase in njegov cikel lahko opišemo v več fazah:

 • Visoko aktivni dihidrotestosteron se po derivatizaciji veže na androgene receptorje v lasnih mešičkih.
 • Delovanje DHT nato folikle skrči, posledično vodi v redčenje las na glavi – tako imenovano miniaturizacijo.
 • Tako poškodovan lasni mešiček ne more več proizvajati zdravih las.

Postopek miniaturizacije lahko traja več let. Z delovanjem DHT se lasje z vsakim ciklom postopoma spremenijo v čedalje bolj fine, brezbarvne lase ali preprosto izpadejo.

DHT in lasni cikel

Dlje ko lasni mešiček ostane v stiku z DHT, bolj ga ta skrči, zaradi česar nastali lasje postanejo tanjši, krajši in z vsakim lasnim ciklom bolj izgubijo barvo. DHT poveča tudi intenzivnost izpadanja las s skrajšanjem lasnega cikla in faze rasti (anagen) ter jih prisili, da prezgodaj dosežejo fazo telogena, kar pospeši celoten destruktivni proces. Izpadanje las in izguba las sta tako bolj opazna, saj bomo ob tako skrajšanem ciklusu las imeli več las, ki bodo izpadli kot pa zrasli.

Ko so lasni mešički prisiljeni hitreje doseči telogen, postane anagen (faza rasti) krajši, kar pomeni, da izgubimo vedno več las. Če se ne začnemo zdraviti, se ta postopek nadaljuje, folikli postopoma postajajo manjši in sčasoma izginejo.

Preprečevanje androgene alopecije

 • Če uporabljate sušilnik za lase, jih ne sušite s prevročim zrakom
 • Ne krtačite vlažnih ali mokrih las
 • Pogosto barvanje lahko poškoduje vaše lase – že poškodovanih las pa ne smete barvati
 • Pretirana uporaba sponk, lasnic ali nošenje kap škoduje tudi lasem.

Več o zdravljenju androgene alopecije si lahko preberete v spodnjem članku.

Alopecia areata – bistvo bolezni

Celice lasnih mešičkov se negativno spremenijo, imunski sistem jih smatra za tujke in jih začne uničevati. Zato je alopecia areata avtoimunska bolezen. Bele krvne celice neusmiljeno napadajo celice v lasnih mešičkih, lasje prenehajo rasti in izpadejo.

Kaj se zgodi v našem telesu pri alopeciji areata?

Imunski sistem običajno ščiti vaše telo pred tujimi napadalci, kot so virusi in bakterije. Če pa trpite za alopecijo areata, bo vaš imunski sistem po nesreči napadel lasne mešičke – strukture, iz katerih rastejo lasje. Ti folikli se tako destruktivno skrčijo in ustavijo nastajanje las, kar pomeni, da novi lasje po izpadanju ne bodo več rasli.

Alopecia areata ni nalezljiva in nanjo ne vpliva prehrana. Bolezen ni življenjsko nevarna, ampak  je lahko čustveno obremenjujoča.

Oblike ločimo glede na to, ali so na njih brazgotine ali ne. Pri nebrazgotinski alopeciji je bistveno večja možnost popolne ozdravitve in vrnitve las. Za rutinsko zdravljenje se uporabljajo kortikosteroidi (lokalni in splošni), retinoidi in UVA sevanje – vendar vse te metode obremenjujejo telo s stranskimi učinki. Najsodobnejša metoda zdravljenja alopecije je zdravljenje z eksimernim laserjem, imenovanim tudi eksipleks laser (ang. excimer laser ali exciplex laser). Gre za učinkovito in zelo hitro zdravljenje, ki telesa ne obremenjuje. Zdravljenje pozitivno vpliva na visok odstotek bolnikov. Rasti novih las se lahko veselite že v 6-8 tednih.

Vrste alopecije areata

Za omejeno izpadanje las so značilne nevnetne plešaste obloge na laseh. To ni boleča bolezen in ločimo štiri vrste alopecije areata:

 • Pogost tip – traja tri leta in ne napreduje do popolne alopecije, pojavi se v starosti od 20 do 40 let.
 • Atopijski tip – začne se v otroštvu in traja deset let. Pogosto ga spremljajo astma, seneni nahod ali atopijski ekcem.
 • Prehipertenzivni tip – pojavlja se v družinah z visokim krvnim tlakom in prizadene ljudi v mladosti.
 • Kombinirani tip – ta redka bolezen prizadene bolnike, starejše od 40 let, spremlja pa jih bolezen endokrinih žlez.

Prizadeti ljudje skušajo svojo bolezen prikriti z nošenjem lasulj in barvanjem mest, ki jih je prizadela plešavost. Izpadanje las se pojavi na različnih delih telesa, zato obstaja več vrst alopecije areata.

Poznamo zgoraj omenjeno alopecijo aerata – povzroča t.i. plešave otočke, alopecijo totalis – značilna zanjo je izguba vseh las na lasišču, zadnja oblika pa je alopcija univerzalis – spremlja jo izpadanje vseh las in dlak na telesu.

Kaj povzroča alopecijo areata?

Menimo, da alopecijo areata povzročajo nepravilnosti v imunskem sistemu. Tako se pojavijo bolezni imunskega sistema, ki ponavadi napadajo svoje telo. Posledično imunski sistem napada določena tkiva v telesu. Pri alopeciji areata iz neznanih razlogov imunski sistem sam napada lasne mešičke in moti normalno tvorbo las. Pojav te bolezni pred tretjim letom starosti je zelo redek.

Znaki in simptomi alopecije areata

Alopecija areata je najpogosteje asimptomatska, vendar lahko pri nekaterih bolnikih (14%) povzroči pekoč občutek ali srbenje na prizadetem območju.

Glavni simptom alopecije areata je žariščno izpadanje las. Lasje običajno odpadejo na majhnih okroglih mestih na lasišču. Ta mesta običajno ne merijo več kot nekaj centimetrov. Izpadanje las se lahko pojavi tudi na drugih predelih telesa. Prve šope las boste opazili na vzglavniku ali pod prho.

Izpadanje las, povezano z alopecijo areata, je nepredvidljivo in naključno. Lasje lahko kadar koli zrastejo in nato ponovno izpadejo. Obseg izgube in ponovne rasti las se od osebe do osebe močno razlikuje. Alopecijo areata lahko povzročijo tudi druge vrste bolezni, vključno z boleznimi ščitnice, prehranskimi pomanjkljivostmi in stresom.

Alopecijo areata lahko sproži naslednje:

 • Atopijski dermatitis,
 • vitiligo,
 • bolezen ščitnice,
 • vaskularne bolezni,
 • Downov sindrom,
 • psihiatrične motnje – tesnoba,
 • osebnostne motnje,
 • depresija in paranoične motnje,
 • stresni življenjski dogodki zadnjih 6 mesecev pred pojavom simptomov.

Prenosljivost topikalnih zdravil za atopijski dermatitis [študija] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380975/

 
 

 

Alopecijo areata lahko razvrstimo na:

 • Retikularno – izpadanje las je obsežnejše in mesta se spajajo.
 • Zatilno plešavost (ophiasis)- izpadanje las je lokalizirano na straneh in spodnjem delu lasišča.
 • Sisaipho (obratno od ophiasis) – izpadanje las je lokalizirano na straneh glave in na zgornjem delu glave.
 • Alopecia totalis – popolna plešavost lasišča.
 • Alopecia universalis – popolna plešavost poraščenih delov telesa.

Kako se diagnosticira alopecija areata?

Zgolj izpadanje las ni dovolj za diagnosticiranje alopecije areata. Lasje lahko kadar koli zrastejo in nato spet odpadejo. Obseg izpadanja in ponovne rasti las se od osebe do osebe močno razlikuje.

Zdravnik bo ocenil vaše simptome in ugotovil, ali imate alopecijo areata. Diagnosticira se preprosto z upoštevanjem obsega izpadanja las in mikroskopskega pregleda več vzorcev las. Vaš zdravnik lahko opravi tudi biopsijo lasišča, da izključi druge bolezni, ki povzročajo izpadanje las, vključno z glivičnimi okužbami, kot je tinea capitis. Med biopsijo zdravnik odstrani majhen košček kože z lasišča za analizo.

Krvni testi se lahko opravijo, če zdravnik sumi na drugo avtoimunsko bolezen. Vaš zdravnik bo verjetno preizkusil prisotnost enega ali več nenormalnih protiteles. Če ta protitelesa najdemo v krvi, to običajno pomeni, da imate avtoimunsko bolezen.

Je bolezen nalezljiva?

Alopecija areata ni nalezljiva. Povzroča jo imunski sistem, ki napada in uničuje lasne mešičke, kar povzroča izpadanje las. Ta bolezen je najpogostejša pri sicer zdravih ljudeh.

Kako zdraviti alopecijo areata?

Alopecija areata se pojavlja pri moških in ženskah katere koli starosti. Najpogostejša je pri ljudeh z družinsko anamnezo avtoimunskih motenj, kot sta diabetes tipa 1 ali revmatoidni artritis. Na žalost je zdravljenje še vedno problematično in bolezen je pogosto odporna na terapijo.

»Za mnoge ljudi z alopecijo areata so sredstva za zgoščevanje las in balzami za lase še posebej koristna, ker je njihovo izpadanje las običajno le začasno. Sredstva za zgoščevanje las so rešitev, ki je cenovno dostopna, takojšnja in hkrati lajša stres, ki ga povzroča situacija, kar lahko bistveno prispeva k okrevanju.”

za gostejše lase

Vlakna za lase Gettik

Tanke lase rešite v nekaj sekundah! Vidno lasišče takoj izgine.

hair thickening fibers Gettik
(12 customer reviews)

21.80 

Alopecia areata lahko povzroči druge vrste izpadanja las:

 • Alopecia totalis (izpadanje vseh las).
 • Alopecia univerzalis (izpadanje vseh las na glavi in dlak po ​​telesu)

Alopecia totalis pomeni popolno izpadanje las na glavi, alopecia universalis pa popolno izpadanje las in dlak celotnega telesa. Te oblike izpadanja las so najbolj vidne in zanje še ni zdravila. Mnogi bolniki s to obliko alopecije uporabljajo lasulje in lasne podaljške.

Trakcijska alopecija

Je rezultat dolgotrajnega fizičnega obremenjevanja las. Trakcijsko alopecijo opažamo predvsem pri ljudeh z dolgimi lasmi. Trakcijsko alopecijo lahko povzroči nošenje določenih pričesk, kot so tesni čop in tesno spletene kitke, vlogo pa lahko igra tudi pogosto nošenje kap in čepic. Ko odpravimo te dejavnike, izpadanje las običajno preneha.

Obstaja veliko drugih vzrokov za izpadanje las ali redčenje las – od nekaterih bolezni, hormonskih neravnovesij, lastnosti kože do posledic raznih zdravil.

Če vas zanimajo vzroki izpadanja las, se posvetujte z zdravnikom.

Zdravljenje alopecije

Alopecijo in njeno zdravljenje delimo na:

 • Podporno zdravljenje – kjer se za globinsko čiščenje lasišča uporabljajo vitamini, elementi v sledovih, aminokisline z vsebnostjo žvepla in ustrezni šamponi (brez SLS, SLES, parabenov).
 • Lokalno zdravljenje – vključno z obsevanjem z UV viri. Tudi kirurško zdravljenje je priporočljivo pri dolgotrajni bolezni.

Če opazite začetke izpadanja las, ne poskušajte zgolj prikriti to nevšečnost, temveč obiščite dermatologa ali trihologa. Od strokovnjaka boste izvedeli, da je uporaba lokalnih kortikosteroidov in minoksidila koristna. Na žalost se lahko ta bolezen po prenehanju zdravljenja povrne. Uporabljajo se kirurške metode, pri katerih so zdravi lasje presajeni na prizadeto območje. V primeru nalezljive alopecije poskušamo čim prej odpraviti vzroke okužbe.

Metode zdravljenja androgene alopecije

Na trgu sta le dve popolnoma odobreni zdravili z dokazanimi učinki proti izpadanju in obnovi las. Kljub njihovi učinkovitosti pa s seboj prinašajo številne neželene stranske učinke.

Finasterid

Finasterid je zaviralec DHT, ki spada v skupino snovi, imenovanih zaviralci testosteron-5-alfa-reduktaze. Pomaga upočasniti ali zmanjšati izpadanje las, obstajajo pa številni posebni primeri, ko je moškim pomagal obnoviti rast las.

Na žalost so zdravila s finasteridom primerna samo za moške. Ženske se mu morajo izogibati, saj lahko resno škoduje nerojenemu otroku. Finasterid s seboj prinaša tudi številne neželene stranske učinke, vključno z impotenco, izgubo libida, pretirano rastjo las po telesu, hudimi bolečinami in slabostjo.

 

Preberite si več o finasteridu >>

 

Minoksidil

Preprečuje poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali in podpira anagen – fazo rasti las. Minoksidil prodira tudi v lasišče in zagotavlja hranila, potrebna za rast las. Pri zdravljenju z minoksidilom je bilo doslej beleženo mnogo primerov ponovne rasti las.

Minoksidil je veliko bolj nežen in prijeten za uporabo kot finasterid. Hkrati je za ženske, ki trpijo zaradi izpadanja las, najprimernejša rešitev. Opaženih je tudi nekaj neželenih učinkov, na primer začasno izpadanje las zaradi učinkov minoksidila, ki so potrebni za obnovo zdravega lasnega cikla. Najpogostejši neželeni učinki minoksidila so povezani z njegovo propilenglikolno bazo, ki lahko pri daljši uporabi povzroči srbenje kože, suhost in posledično prhljaj.

 

Preberite si več o minoksidilu >>

 

Žariščno izpadanje las

Ultravijolična radioterapija se uporablja za žariščno izpadanje las. Paziti je treba, da zagotovimo temeljit krvni obtok v koži, kar bo zmanjšalo izpadanje las. Presaditev lastnih las je učinkovita. Zdravljenje z zdravili zmanjša intenzivnost pretvorbe testosterona (moškega spolnega hormona), pri ženskah pa se uporabljajo peroralni kontraceptivi. Za lase priporočamo primerne vitamine.

Upoštevanje načel zdrave prehrane, uporaba primernih šamponov proti izpadanju las (brez SLS in parabenov), odprava vzrokov za mehanske poškodbe in nalezljive bolezni, krepitev imunosti in redno bivanje na svežem zraku so vedno koristni.

Alopecia areata zdravljenje

Čeprav za to bolezen še vedno ni zagotovljenega zdravila, lahko nekatera zdravljenja pomagajo pri rasti las in preprečijo nadaljnje izpadanje las. Sprva začnejo rasti zelo fini in bledi lasje, sčasoma pa je možno, da se bodo začeli zgoščevati in vračati prvotno barvo.

Zdravilo, imenovano Diphencyprone (DPC), je doseglo zanimive rezultate.

Študij:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320486/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2800885/

Med klinično študijo dermalne raztopine z zdravilno učinkovino difenilciklopropenon pri 41 bolnikih z alopecijo areata je bilo pri več kot 40% testiranih po 6 mesecih zdravljenja dokazano znatno nadaljevanje rasti las na prizadetih predelih glave.

Učinki so se nadaljevali po 12 mesecih neprekinjenega zdravljenja pri dveh tretjinah bolnikov.

Snovi, kot so minoksidil (Rogaine, Gettik) ali finasterid, se uporabljajo tudi pri zdravljenju, ki pomaga spodbuditi rast las.

Druga pogosta zdravljenja alopecije areata vključujejo injekcije steroidov ali kortikosteroidne kreme in mazila. V nekaterih primerih se lahko fotokemoterapija uporablja za spodbujanje rasti las.

Fotokemoterapija je vrsta radioterapije, ki uporablja kombinacijo oralne terapije in ultravijolične svetlobe.

Alternativno zdravljenje

Nekateri ljudje z alopecijo areata izberejo alternativne terapije za zdravljenje svojega stanja. Ti lahko vključujejo:

 • Aromaterapijo
 • Akupunkturo
 • Zeliščne dodatke
 • Vitamine

Večina alternativnih oblik zdravljenja ni bila testirana v kliničnih preskušanjih, zato njihova učinkovitost pri zdravljenju izpadanja las ni znana.

Zgodba: Boj proti dedni bolezni, imenovani alopecia areata

Vsi moški v naši družini so trpeli za neprijetno boleznijo, imenovano alopecija areata. Gre za avtoimunsko bolezen, pri kateri telo napade lastne lasne mešičke in lasje začnejo izpadati. Pomembno vlogo ima tudi genetika in ker so ded, oče in njegovi bratje trpeli za to boleznijo, nisem bil nobena izjema. Ta bolezen me preganja že od mojega 16. leta, ko so se mi na glavi oblikovale linije z umikajočimi se lasmi. Že kot najstnik sem bil tarča posmehov in norčevanja. Sošolci so mi pravili, da sem plešast, me zbadali z vzdevki, kot je “pleško”… Poskušal sem jih ignorirati, jim ne kazati, kako me je to motilo. Konec koncev igralec, kot je Bruce Willis, prav tako nima veliko las na glavi pa ​​mu to ne odvzema karizme in ženske ga vseeno obožujejo. Vseeno pa sem v mislih sanjal o laseh, kot so jih imeli drugi sošolci.

Alopecija areata je bolezen kot katera koli druga!

Ni razloga, da bi se je sramoval. Z leti se je moje stanje poslabšalo in ko sem dopolnil 27 let, mi je na vrhu glave ostalo le nekaj laskov. Preizkusil sem več razpoložljivih postopkov in zdravil, ki so obljubljali, da bodo moji lasje rasli z lahkoto. Doletela me je le pordelost lasišča, ki sta jo pogosto spremljala pekoč občutek in nelagodje. Tudi nobena mazila in tablete mi niso pomagala. Niti zdravnik mi ni mogel pomagati pri tej težavi.

Preizkusil sem vse razpoložljive rešitve …

Znanci so mi priporočali lasulje. Ideja mi ni bila zelo všeč in v sebi sem se boril s to mislijo, dokler se nisem odločil, da si na glavo dam lažne lase. In rezultat? Zdelo se mi je, kot da gre za posmeh moji integriteti. Lasulja je bodisi odpadla ali, če sem uporabil več lepila, se ni odlepila in je pustila lepljive madeže na moji koži. Rekel sem si, da ta pot ne vodi nikamor. Po internetu sem iskal druge razpoložljive rešitve.

Razmišljal sem tudi o presaditvi las. Vendar mi je strah pred injekcijami in operacijami rekel, da naj raje kar neham. Druga rešitev je bilo sredstvo za zgoščevanje las. Najprej sem kupil enega od neimenovane blagovne znamke. Ta rešitev mi je bila všeč bolj kot lasulje in zdela se mi je bolj naravna. Vendar je kupljeni fiksator po nekaj urah začel spuščati barvo. Poskušal sem najti boljšo blagovno znamko z boljšimi rezultati. Nakar sem naletel na zgoščevalec Gettik.

Nanos je res preprost – vse, kar morate storiti, je, da embalažo pretresete in vlakna potresete po plešavih lisah v laseh.

Najbolj pa me je presenetil naravni učinek. Ni bil videti kot lak za lase, ampak pravi lasje. Fiksator zdrži skoraj cel dan in ​​učinek je videti res naraven. Ker vem, da zaradi svoje genetike ne bom nikoli imel naravnih gostih las, so mi Gettikova vlakna povrnila izgubljeno samozavest in priložnost, da uživam v občutku naravno gostih las, brez prosojnega lasišča.

Po diagnozi alopecije areata sem se več kot deset let boril z izpadanjem las in končno našel najprimernejšo nekirurško rešitev zame.

by: Milena

Author

You May Also Like…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Apply Coupon