Šampon proti izpadanju las

Kazalo vsebine

Spet je tukaj. Tisti grdi čas, ko so pričeli izpadati lasje. Česar niste pričakovali in zagotovo niste želeli. Upali ste, da vas ta težava ne bo prizadela, vendar vas je našla. V kolikor ne želite, da na koncu ostane plešavost na glavi in lasje na dlaneh, vam priporočamo, da si priskrbite dober šampon proti izpadanju las.

Čim prej, tem bolje.

Vzrokov za izpadanje las je lahko več. Od slabe prehrane do različnih bolezni. V najboljšem primeru gre le za sezonsko izpadanje las, ki se lahko pojavi v hladnejših časih. Kakorkoli že, dokazano je, da lahko kakovosten šampon za lase dela čudeže.

Vendar se je treba zavedati, da se v enem dnevu ne zgodi nič. Izpadanje las je bolj dolgotrajna težava, zato zdravljenje zahteva svoj čas. Šampon proti izpadanju las potrebuje nekaj časa, da se pokažejo njegovi učinki. Tako se lahko pogosto zgodi, da vam samo en paket ne bo pomagal, kot mnogi upajo.

Vendar ostaja resnica, da je človek bitje, ki ne mara čakati. Če po prvi uporabi ne opazi učinkov, postane skeptičen in kasneje izdelek preneha uporabljati. V kolikor želite za vedno končati izpadanje las, dajte šamponu priložnost in čas, da prične učinkovati.

Šampon proti izpadanju las lahko reši težavo.

Na trgu je kar nekaj znanih, a tudi manj znanih znamk podobnih šamponov. Najprej in predvsem se morate dobro odločiti. Kako to narediti? Če niste prepričani o izbiri, poskusite povprašati svoje znance, ki imajo izkušnje z izdelki. Na internetu lahko poiščete različne ocene, ki jih je povsod ogromno.

Seveda imajo izdelki različne učinke na posamezno osebo. Nekateri lahko pohvalijo izdelek, drugi pa ga preklinjajo. V tem primeru je najbolje, da sami ocenite, ali so pozitivne reakcije večje od negativnih, in preprosto preizkusite, ali vam šampon ustreza.

Šampon proti izpadanju las je odlična pomoč pri reševanju vaše težave. Ni pomembno, ali vas moti izpadanje las za kratek ali daljši čas. Poleg šamponov seveda obstajajo različni dodatki, serumi za rast las, zdravila in vitamini za lase.

Forcapil lotion (Forcapil lotiune)

Losjon spodbuja rast las in upočasni njihovo izpadanje. Vsebuje sestavine, ki krepijo lase in podpirajo proizvodnjo keratina.

Izdelek vsebuje:

  • Vitamine (B5, B6, biotin), ki podpirajo rast las.
  • Ginkgo Biloba, ki deluje na lasni mešiček.
  • Proso, ki vsebuje aminokisline, ki vsebujejo žveplo.
  • Prhljaj in preslica, ki upočasnita izpadanje las in pomagata ohranjati zdravo lasišče.

Načeloma je najučinkovitejša rešitev takrat, ko vitamini v telo vstopijo tako od znotraj kot zunaj.

Kako prepoznamo kvaliteten šampon proti izpadanju las?

Obstaja veliko napačnih predstav o tem, kako prepoznati dober šampon. Ali mora lepo dišati? Ali naj se peni? Kakšna mora biti gostota? Kaj naj vsebuje? Sestava je pogosto zadnja stvar, ki jo pogledamo v drogeriji ali lekarni. Je tako? Konec koncev, zakaj velikih multinacionalnih kozmetičnih podjetij ne bi brigalo, kaj je dobro za nas, za naše lase. Ali ne gre le za njihov dobiček in kako narediti njihove izdelke čim bolj privlačne našim očem, pogosto na račun našega zdravja z dodajanjem nepotrebnih in hkrati neprimernih sestavin za naše lase in kožo?

Kako izbrati pravi šampon?

Vi ste tisti, ki odločate, kaj boste kupili. Sami se odločite, ali boste zaupali agresivnemu oglaševanju in reklamnim panojem. Vi odločate, kako boste obdelali posamezne ugotovitve in dejstva ter ali je televizija vaš edini verodostojen vir informacij. Od vas je tudi odvisno, ali bodo sestavine v izdelku za vas odločilne pri izbiri pravega šampona. Če trpite zaradi izpadanja las, morate biti še bolj previdni. Zagotavljamo vam, da vam ni treba imeti doktorata iz kemije, da bi lahko prepoznali primerne ali neprimerne snovi. Ni vedno verjeti oglaševalskim frazam, ampak moramo poznati dejstva in zaupati svojim čutom bolj kot lastnim očem ali ušesom (TV, radio).

Katere sestavine ne sme vsebovati šampon proti izpadanju las?

Poglejmo katere snovi so bolj škodljive kot koristne za vaše lase in kožo ter katerih snovi vaš šampon ne sme vsebovati:

SLS in SLES (Sodium Lauryl Sulphate / Sodium Laureth Sulphate)

To vrsto sulfata najdemo v 99% šamponov. Gre za površinsko aktivne snovi, ki so bile prvič uporabljene v kemični industriji kot topila z močnim razmaščevalnim učinkom, npr. v avtopralnicah, v detergentih. So molekule, ki raztapljajo maščobe in olja. Zaradi svoje učinkovitosti so sčasoma našle uporabo v kozmetični industriji – v milih, gelih za prhanje in še huje, pogosto v zobnih pastah ali celo v laktacidnem milu za intimno higieno. Ob rednem stiku z lasmi in kožo lahko povzročijo nezaželene stranske učinke, kot so sušenje las, draženje kože, zamašitev por na lasišču, kar neposredno negativno vpliva na rast las in povzroča izpadanje las. Obstajajo dokazi, da lahko dolgotrajen stik s kožo ali sluznico (zobna pasta – dlesni) v določenih okoliščinah povzroči tudi raka.

Pregled: Zdravje las, pomisleki glede sestavin šampona in negovalni tretmaji lasišča => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26278532/

Ste se kdaj vprašali, zakaj so te sestavine v šamponih?

SLS in SLES tvorita čistilno peno, ki omogoča, da se šampon speni. Penastost šampona je napačen kriterij, po katerem smo navajeni (in naučeni) ocenjevati njegovo kakovost in se odločati o nakupu. O tem nas poučujejo tudi v oglasih, tabloidih in sčasoma je postalo nekaj vsakdanjega za večino potrošnikov, ki ta kriterij že zahtevajo sami. Konec koncev, kdo bi si želel šampon brez privlačne bogate pene?

„Če imate težave z izpadanjem las ali občutljivo kožo, naj bo v vašem primeru izogibanje SLS in SLES na prvem mestu.“

Parabene

Poleg šamponov lahko te sintetične snovi najdemo v dezodorantih, kremah, gelih za prhanje, losjonih za telo, parfumih, šminkah. To so alergeni, ki se jim je treba izogibati.

Glede na raziskave v Združenem kraljestvu in ZDA so pri nekaterih bolnikih tumorji v predelu dojk vsebovali parabene. To je privedlo do ugibanj, da parabene najverjetneje povzročijo raka na dojkah. Pozornost je bila namenjena predvsem antiperspirantom in dezodorantom v vsakodnevni uporabi.

Pred kratkim so nekatere blagovne znamke in njihove „nove“ kolekcije izdelkov razglasile sestavo „brez parabenov“ in so temu opozorilu dale ustrezen poudarek na zunanji embalaži. Lahko bi rekli, da je to pozitiven korak naprej. Vendar gre za paradoks, saj se parabene še vedno uporabljajo v njihovih izvirnih in soobstoječih izdelkih.

Propilenglikol

Propilenglikol je kozmetična oblika mineralnega olja, topila, ki se med drugim uporablja v mešanicah proti zmrzovanju, tobačnih izdelkih, mazivih, kot tekočina v hidravlični opremi, dezodorantih, itd. Resno poškoduje kožo, lahko povzroči tudi poškodbe jeter in ledvic, moško neplodnost, povzroča anomalije v menstrualnem ciklusu, težave z nosečnostjo in pozvroča splave pri ženskah. Kot sestavina šampona v neposrednem in rednem stiku z lasiščem povzroča izsušitev kože in las, draženje kože ter zamašitev por.

Formaldehid

Imenuje se tudi metanal in je še en od konzervansov. Je razkužilo, germicid in fungicid. Uporablja se v šamponih, milih, dezodorantih, lakih za nohte, barvah za lase in penah za britje. Ta snov je v EU prepovedana.

Formaldehid je strupen za kožo, kot tudi za imunski sistem in hematopoezo. Ima rakotvorne učinke, lahko poškoduje DNK, povzroči astmo; poškoduje lahko čutne organe, možgane in živčni sistem ter je strupen za človekov razvoj.

Donatorji formaldehida

To so spojine in konzervansi, ki sproščajo formaldehid. Imajo rakotvorni učinki. Strupeni so za imunski sistem, kožo in srčno-žilni sistem.

Premogov katran (Coal Tar)

Je kemični derivat, ki se uporablja v šamponih proti prhljaju in ušem; v kozmetiki se uporablja proti suhi in razdraženi koži. Uporablja se v barvah za lase kot barvilo, obenem se dodaja tudi peni za kopanje. Je dobro znana rakotvorna snov, ki je v EU prepovedana. Na embalaži ga lahko prepoznate kot FD&C in D&C v kombinaciji z barvami ali številko.

Naš nasvet za šampon proti izpadanju las:

Šampón Parusan

Gre za hranljiv šampon za lase za ženske, ki daje posebej koncentrirana hranila za lasišče do korenin las. Vsebuje biotin, arginin, vitamin E, poleg tega je dopolnjen s posebnim izvlečkom iz grahovih kalčkov, ki pomaga zmanjšati izpadanje las in znatno pospeši njihovo ponovno rast. Posebej primeren je za redke lase in difuzno izpadanje las.

Šampon Gettik

Vsebuje biotin in provitamin B5, lasem doda moč in sijaj. Brez SLS in parabenov je nežen za tanke in redke lase.

Ali ste preverili svoj šampon? Ste na embalaži našli katero od naštetih sestavin? Dobro je vedeti, da tudi šamponi iz lekarn ne morejo izpolnjevati vseh potrebnih meril. Pogosto so polni SLS, parabenov ali propilen glikola. Skratka, šampon proti izpadanju las ne sme vsebovati nobene od teh snovi. Edini nasvet, ki ga imamo za vas, je, da ne zaupate slepo blagovnim znamkam ali oglaševanju in pozorno preberete sestavo na embalaži izdelka. Najti šampon brez teh sestavin ni nemogoče, potrebno je le malo potrpljenja in uspeh je zagotovljen.

Najbolj priljubljeni članki