Saw palmetto in njeni učinki proti izpadanju las

Table of Contents

Zdravljenje izpadanja las, ki ga povzroča androgena alopecija, se osredotoča predvsem na zmanjšanje prostih androgenov, zlasti dihidrotestosterona (DHT) v telesu in lasišču. Za zmanjšanje ravni DHT se uporabljajo snovi, imenovane DHT zaviralci, med katerimi sta najučinkovitejša ekstrakt palmeta (10: 1 / 85-95%) in finasterid. Zaviralci DHT se lahko uporabljajo v obliki mehkih kapsul (ekstrakt palmeta v odmerku 320 mg na dan) ali tablet (finasterid v odmerku 1 mg na dan) in tudi kot šampon (ekstrakt palmeta) ali kot dermalna raztopina (ekstrakt palmeta ali finasterid). Kombinacija več oblik zaviralcev DHT (kapsule + šampon + dermalna raztopina) ima sinergijski učinek na zdravljenje in pomnoži njegove učinke. Medtem ko je naravni ekstrakt palmeta primeren tako za moške kot za ženske, lahko finasterid uporabljajo samo moški, ženske pa ne smejo jemati finasterida v kakršni koli obliki.

Saw Palmetto (palmeto)

Žagolistna palma ali palmeto (lat. Serenoa repensis) je palma, ki raste na Floridi. Preučevali so jo kot zdravilo za težave s prostato, njene izvlečke pa pogosto uporabljajo v Evropi. Izvleček palmeta je eden izmed 10 najbolje prodajanih naravnih izdelkov v Evropi in ZDA.

Izvleček prihaja iz jagodičja, ki ima obliko, podobno oljkam in ima jeseni modro črno barvo. Goščave žagolistne palme so pomemben del domovanja živali na jugovzhodu, kot so mladiči leoparda ali črnega medveda, ki jedo to rastlino.

Saw Palmetto – učinki

Palmeto je DHT zaviralec / blokator DHT in eden izmed učinkovitih naravnih antiandrogenov. Izvleček je bogat z maščobnimi kislinami in fitosteroli. Palmeto lahko blokira izoencim 5-alfa-reduktaze (ki je odgovoren za proizvodnjo DHT) in androgene receptorje na celicah folikla, na katere se DHT veže. Običajno je na voljo v obliki tablet, po želji kot del dermalnih raztopin in šamponov, ki tako pomagajo odstraniti površinski DHT, ki je prisoten v sebumu, ki se izloča iz lojnic na lasišču.

Prednosti palmeta

Prednosti palmeta so znane že mnoga leta. V preteklosti so ga uporabljali v medicinske namene. Že v začetku 20. stoletja so ameriški staroselci na jugovzhodu ZDA ta ekstrakt uporabljali za zdravljenje motenj sečil in za povečanje proizvodnje sperme.

Saw Palmetto in zdravljenje raka prostate pri moških

Danes so dodatki iz palmeta med najpogostejšimi dodatki pri zdravljenju raka prostate pri moških in pri benigni hiperplaziji prostate (BPH). To zdravilo je na tretjem mestu med najbolj uporabljenimi zeliščnimi prehranskimi dopolnili.

Saw Palmetto pomaga pri prehladu

Palmeto ima med drugim moč in sposobnost zdravljenja prehladov, kašlja, vnetega grla, deluje pa tudi kot naravno zdravilo za astmo, kronični bronhitis, kronično medenično bolečino in migrene. Uporablja se tudi za povečanje pretoka urina, spodbujanje sprostitve in spolnega libida.

Saw Palmetto ohranja ravnovesje ravni testosterona

Ker palmeto zavira pretvorbo testosterona v DHT, telo vzdržuje normalno raven testosterona. To nam pomaga pri hujšanju, ohranjanju moči in spolne želje, hkrati pa zmanjšuje izpadanje las. Trenutno nizka raven testosterona pri moških hitro narašča, posledica tega pa so kronična utrujenost, zmanjšan libida in slabo počutja.

Palmeto pomaga pri izpadanju las!

Izvlečki in dodatki palmeta pomagajo zmanjšati ali ustaviti izpadanje las. Raven testosterona držijo v ravnovesju in tako preprečujejo izpadanje las.

Pri moških se raven hormona testosterona zniža, raven hormona, imenovanega 5-alfa-dihidrotestosteron (DHT), pa se poveča.

Vzrok za izpadanje las je občutljivost lasnih mešičkov na DHT, moški androgeni hormon, ki povzroča krčenje lasnih mešičkov. S tem posledično skrajša življenjsko dobo las in tudi znatno zmanjša rast las.

Ko lasje izpadejo, začnejo v normalnih okoliščinah iz istega mešička rasti novi lasje. Če pa je raven DHT visoka, se rast las ustavi. Palmeto lahko ustavi pretvorbo testosterona v DHT, kar je koristno za rast las.

Drugi razlog, zakaj lahko palmeto deluje proti izpadanju las, je dejstvo, da ima ta rastlina podobne učinke kot finasterid, ki se uporablja za zdravljenje povečane prostate. Finasterid se pogosto predpisuje ne le za povečano prostato, temveč tudi za androgeno alopecijo.

Pretvorba hormona testosterona v dihidrotestosteron z encimom 5-alfa-reduktaza je znan dejavnik androgene alopecije. Palmeto blokira 5-alfa-reduktazo, kar preprečuje nastanek dihidrotestosterona in posledično izpadanje las.

Študija => Primerjalna učinkovitost finasterida v primerjavi s serenoa repens pri moški androgeni alopeciji.

Raziskave

Čeprav se še vedno ugiba, ali je palmeto resnično učinkovit, obstajajo študije, ki kažejo, da je njegova uporaba koristna. Ena študija, izvedena v kliničnem preskušanju v Koloradu, v katerem so testirali 34 moških in 28 žensk, starih od 18 do 48 let, je bila usmerjena v šampone in kreme, ki vsebujejo izvleček tega zelišča. Udeleženci so te izdelke uporabljali tri mesece. Raziskovalci so ugotovili, da se je 35% udeležencem po študiji povečala gostota las.

Ekstrakt žagolistne palme

Raziskave o učinkovitosti palmeta pri zdravljenju izpadanja las so omejene, vendar obetavne. Izvleček palmeto sadeža lahko blokira 5-alfa-reduktazo, encim, ki pretvori testosteron v DHT. DHT je molekula, ki je odgovorna za izpadanje las in igra vlogo tudi pri povečanju prostate.

Izkazalo se je, da izdelki s palmetom uspešno zdravijo povečano prostato. Raziskovalci upajo, da lahko tudi upočasnijo ali ustavijo izpadanje las. Komponenta amoksil, ki zavira encime, deluje na podoben način kot sintetične sestavine zdravil na recept za zdravljenje izpadanja las.

Izvedene so bile raziskave, da bi videli, kako amoksil zdravi izpadanje las pri moških in ženskah, vendar je ena manjša študija pokazala pozitivne rezultate. Šest od desetih udeležencev je imelo pozitiven rezultat. Moški z blagimi simptomi plešavosti so prejemali palmeto, ki so ga jemali dvakrat dnevno več mesecev. Pri primerjavi rezultatov pred in po raziskavi so ugotovili, da se je njihovo stanje izboljšalo.

Jemanje palmeta kot prehranskega dopolnila

Pred uporabo katerega koli dopolnila se je potrebno posvetovati s svojim zdravnikom, da se prepričate, ali je dopolnilo varno za vas. Prav tako je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom glede odmerka. Strokovnjaki priporočajo jemanje 160 mg palmeta dvakrat dnevno za zdravljenje povečane prostate. Udeleženci študije, ki so jemali zdravila za izpadanje las, so jemali 200 miligramov dvakrat dnevno.

Saw Palmetto lahko najdemo v več različnih oblikah, med drugim:

 • posušene jagode
 • tablete
 • tekoči izvlečki
 • kapsule v prahu

Tablete in kapsule so najbolj priporočljive, ker so jih uporabljali tudi raziskovalci v preskušanjih. Pozitivni učinki čaja iz posušenega jagodičja palmeta so malo verjetni, ker aktivne sestavine niso topne v vodi.

Varnost, doziranje in učinek palmeta na druga zdravila

Palmeto lahko jemljete z drugimi zdravili, čeprav obstajajo možni neželeni učinki na prebavni sistem. Priporočeni odmerek je 320 mg ekstrakta na dan. Nosečnice ne smejo jemati palmeta ali dopolnil z ekstraktom palmeta.

Saw Palmetto je na splošno varen, vendar ni primeren za otroke. Neželeni učinki so zelo redki, najpogostejši pa so:

 • bolečine v trebuhu
 • blag glavobol
 • slabost
 • bruhanje
 • težave z dihanjem
 • zaprtje
 • driska

Želodčne motnje, ki jih povzroča palmeto, lahko zatremo ali preprečimo s hrano. Ljudje s težavami z želodcem, jetri, srcem ali pljuči naj ekstrakt jemljejo previdno.

Saw Palmetto lahko povzroči redčenje krvi in ​​prekomerne krvavitve med operacijo. Vedno obvestite svojega zdravnika o kakršnih koli dodatkih, ki jih jemljete, še posebej, če boste šli na operacijo.

Medsebojno delovanje palmeta in nekaterih drugih zdravil ni izključeno. Ker je dokazano, da lahko ta ekstrakt razredči kri, ga ni priporočljivo uživati ​​sočasno z drugimi zdravili, ki delujejo kot sredstva za redčenje krvi, kot so Aspirin in Varfarin.

V redkih primerih se pojavijo alergijske reakcije. Simptomi so:

 • težave z dihanjem
 • zategovanje žrela
 • otekanje obraza, ustnic ali jezika.

Oseba, pri kateri se te težave pojavijo, naj preneha jemati palmeto in naj takoj poišče zdravniško pomoč.

Saw Palmetto ni priporočljiv za uporabo pri nosečnicah ali doječih materah.

V premislek

Če trpite za izgubo las, obiščite svojega zdravnika, da natančno ugotovite vzrok za izpadanje las in se skupaj pogovorite o možnostih zdravljenja z rastlinami, kot je palmeto.

 

Številne študije izgledajo obetavno in palmeto se vedno bolj pogosto uporablja kot naravno sredstvo proti izpadanju las.

The most popular articles