Presaditev las: Cena in 5 stvari, ki jih pred vami na kliniki ne smejo skriti

Kazalo vsebine

Če berete ta članek, verjetno razmišljate o presaditvi las in želite pridobiti čim več informacij preden se odločite za ta postopek. Prišli ste na pravo mesto; pomagali vam bomo, da boste našli najboljšo odločitev za vas.

Trenutno je presaditev edini trajni način za zgostitev las. Tehnologija se je v zadnjih letih izboljšala in še vedno napreduje. S pravilno izbiro vrste presaditve las, kakovostno kliniko in zdravnikom, je rezultat lahko naravnost odličen.

Pred odločitvijo pa si preberite še naše nasvete in nekaj dejstev o tem postopku.

 

1. Za koga je presaditev las primerna rešitev?

Presaditev las je v osnovi primerna za vse ljudi v vsakršni fazi izpadanja las, vendar se zavedajte, da nimate neomejene količine las na zatilju vratu (mesto zbiranja ali t.i. donatorsko mesto). Odločitve morajo biti ustrezno sprejete.

Za karseda dobre rezultate presaditve mora imeti pacient na donatorskem področju (najbolj poraščeno območje, večinoma na zatilju) zdrave in kakovostne lase. Gostota las na tem območju poskrbi, da le-to tudi po odstranitvi las za presaditev izgleda naravno. Zdravi, trpežni lasje so predpogoj za dobro sposobnost preživetja presajenih lasnih mešičkov po vstavitvi v ciljno območje.

Če ste popolnoma plešavi in imate lase samo na darovalnih področjih (zatilje, nad ušesi), presaditve las ne priporočamo. Rezultat takšne presaditve bodo najverjetneje tanki lasje, s katerimi morda ne boste zadovoljni, poleg tega pa bi bila precej opazna tudi donatorska področja.

Če želite dopolniti sprednji stranici, sprednjo linijo las in še vedno imate nekaj las enakomerno po lasišču, pa vam presaditev toplo priporočamo.

2. Katero metodo transplantacije izbrati

Trenutno obstajata dve metodi. FUT (presaditev folikularnih enot) in FUE (ekstrakcija folikularnih enot).

A) FUT metoda je ena izmed starejših tehnik.

Ki pa ni naredila prav dobre reklame za sam postopek presaditve las. Rezultati niso bili vedno takšni, kot so si pacienti zamislili in ljudje so iz klinike odšli z velikimi brazgotinami. Danes lahko tudi ta metoda izpolni pričakovanja, vendar jo je treba zaupati izkušenemu kirurgu.

FUT postopek:

 1. Presaditev las po metodi FUT »strip method« obsega odstranjevanje tankega pasu tkiva, skupaj z lasmi in lasnimi mešički, z darovalnega dela – na zatilju ali stranskih delih lasišča.

“Folikularna enota je niz 1, 2, 3 ali 4 dlačic, v kateri lasje rastejo naravno.”

 1. Pas lasišča je običajno dolg 10–12 cm in širok 1-2,5 cm.
 2. Lasni kirurg nato zašije darovalni del lasišča, da se rana zaceli.
 3. Nato kirurg pod mikroskopom razdeli pas lasnega tkiva v posamezne lasne presadke, ki vsebujejo 1 do 2 dlačic (mikropresadkov).
 4. Kirurg nato naredi na koži ciljnega območja majhne zareze (luknjice), v katere nato nežno vstavi pripravljene lasne presadke. Vstavljanje teh je zamudno, saj mora biti vsak postavljen v optimalni položaj, da se lahko regenerira in začne proizvajati nove lase.
 5. Lasni mikropresadki so nato vstavljeni v ciljna območja na lasišču, ki jih je kirurg pred posegom očistil in omrtvil z lokalno anestezijo. Po vstavitvi presadkov v kožo se preveri pravilna namestitev vsakega presadka (globina in smer položitve). Takoj po posegu ima bolnik vidne rdeče pikice na mestih presaditve in šive na donatorskih predelih.
 6. Ciljno območje je prekrito s posebnim povojem, ki zagotavlja, da vstavljeni lasni presadki ostanejo na mestu. Pacient lahko odstrani povoj naslednji dan. Pacientu bodo svetovani tudi antibiotiki, zdravila proti otekanju in protibolečinska zdravila. Koža bo občutljiva še nekaj dni po posegu.

Običajno se na ta način zgostita temenska in čelna pleša ter vrh glave. Vsako področje glave, kjer ima pacient tanke lase ali kjer lasje ne rastejo več, se lahko zgosti.

Pomanjkljivost presaditve las s FUT metodo je velika brazgotina na zadnji strani glave, ki ostane po postopku. Brazgotino je mogoče zmehčati in delno odstraniti, vendar nikoli v celoti.

B) Presaditev las s FUE metodo

FUE postopek:

 1. Najprej se s fino punkcijsko iglo lokalno anestezira pacientovo mesto odvzema – kot pri zobozdravniku.
 2. Lasni kirurg nato postavi ostro votlo iglo na kožo, direktno nad folikularno enoto – nad las, ki raste iz 1 lasnega mešička. Gre za skupino od 1 do 4 dlačic. Nato kirurg nastavi iglo pod približno enakim kotom kot je kot rasti las pod kožo. Nato prodre v kožo z rotiranjem igle in loči lasne mešičke od okoliškega tkiva. Udarni kot igle mora čim bolj natančno posnemati smer rasti las pod kožo, sicer obstaja nevarnost prereza in propada lasnega mešička. Veščina kirurga je nadvse pomembna.
 3. V naslednjem koraku kirurg uporabi pinceto, s katero rahlo potegne vrh folikularne enote, dokler se ta ne sprosti iz kože in podkožja. Nato folikularne enote odloži v posebno posodo s tekočino.
 4. Pacient ima kratek odmor za kosilo, nato pa se postopek nadaljuje z lokalno anestezijo ciljnega območja zgostitve, kot med odvzemom.
 5. Ko pacient na tem območju ne čuti več ničesar, se začne »vstavitev« folikularnih enot v določena mesta zgostitve (sprednje strani, sprednja linija, vrh glave)

Težavnost odstranjevanja folikularnih enot iz tkiva lasišča je drugačna pri vsakem posamezniku. Če folikularne enote ni mogoče izvleči iz kože z rahlim potegom, jo ​​lasni kirurg loči globlje v kožnem tkivu. Za ločitev se uporabi fina igla s konico v obliki črke U, prav tako pa tudi pinceta, s katero kirurg nežno potegne folikularno enoto iz kože.

Novi lasje običajno začnejo rasti od 4 do 6 mesecev po presaditvi, včasih pa traja tudi dlje. Ta čas je potreben, da se presajeni lasni mešički v novem tkivu »spomnijo« njihovega naravnega cikla rasti in začnejo ponovno proizvajati lase v normalnem rastnem ciklu.

Do 95% presajenih lasnih mešičkov obnovi proizvodnjo las.

Za zgostitev povprečnega območja brez las je običajno potrebnih približno 4000 enot presadkov, ki so vstavljeni v lasišče pacienta med 2 do 3 tretmaji. En tretma presaditve las traja od 2 do 8 ur.

Presaditev las po tej metodi je najmanj invazivna in hkrati tudi najbolj učinkovita. Ne pušča brazgotin ter vedno poteka brez večjih zapletov. Zato je presaditev las z iglo najbolj zanesljiva in iskana metoda presaditve las na svetu.

PRIMERJALNA TABELA

3. Bodo rezultati popolni?

Ne pustite se zavesti fotografijam na spletnih straneh klinik. Te so lahko retuširane, lasje pa so lahko tudi umetno zgoščeni – na primer z našimi lasnimi vlakni. Kot smo že omenili v prvi točki, bodo pacienti, ki jim je treba zgostiti le manjše površine (sprednje strani, sprednja linija) in imajo dovolj las na donatorskem območju, zadovoljni s presaditvijo las. V tem primeru lahko dosežete res lep rezultat, vendar upoštevajte dejstvo, da bodo lasje še vedno videti nekoliko tanjši, kot so bili prej. To pa lahko popravite s pravilnim oblikovanjem in uporabo naših lasnih vlaken GETTIK ter tako dosežete prav popolno pričesko. Da bodo vaši lasje videti gostejši, pa bo potrebnih tudi nekaj več tretmajev z metodo FUE. Po prvi presaditvi lasje ne bodo gosti, ampak precej vidno tanki. Znatno vidne rezultate lahko pričakujete po drugem in tretjem tretmaju.

Ne pozabite, da lahko lasje še naprej izpadajo, zato na donatorskem območju pustite dovolj veliko rezervo las za ponovno presaditev.

Če se odločite za zgostitev las celotne glave ali večjega območja na lasišču, upoštevajte, da rezultat morda ne bo popoln. Nočemo vas odvrniti od presaditve, le bodite pripravljeni tudi na takšen izid. Morda pa boste precej zadovoljni. Vendar pa iz izkušenj naših strank vemo, da bodo lasje videti redki, ob neposredni svetlobi pa bo to še bolj opazno.

4. Ključna je izbira prave klinike in kirurga

Končni rezultat presaditve las je seveda odvisen predvsem od lasnega kirurga, ki postopek izvede.

Če razmišljate o presaditvi las, se najprej posvetujte z več strokovnjaki. Pozanimajte se o  ugledu klinike in izkušnjah lasnega kirurga, ki ga želite izbrati.

Preden boste prestali presaditev las, morate imeti jasno in realistično predstavo o končnem rezultatu operacije. Ravno zato je obvezno podrobno posvetovanje z dobrim lasnim kirurgom.

5. Ali obstaja alternativa presaditvi las?

Po našem mnenju obstaja. V nekaterih primerih toplo priporočamo, da najprej preizkusite lasna vlakna. Cena je neprimerljivo nižja od presaditve las, čeprav ni trajna rešitev. Tveganje je nično. Če niste zadovoljni z rezultati in resnično nimate drugih opcij, šele takrat vam priporočamo, da razmislite o postopku presaditve las. Toda tudi po presaditvi vam bodo lasna vlakna veliko pomagala. Priporočajo jih celo lasni kirurgi

6. Cena presaditev las

Verjetno vas zdaj zanima, kakšna pa je cena postopka. Ta je odvisna od treh dejavnikov:

1. Katero metodo transplantacije ste si izbrali.

FUT metoda je cenejša od metode FUE. FUE je tehnično in časovno bolj zahtevna metoda. V povprečju je FUT metoda 20% cenejša od FUE

2. Cena je odvisna tudi od države, kjer se odločite opraviti presaditev

Ne pozabite, da je to trajna metoda in zato želite, da je vse čimbolj popolno. Torej, ne bojte se potovati. V Turčiji so presaditve las zelo pogoste, cena enega presadka pa se giblje med 1 do 5 evri. Vendar moramo razmišljati tudi o kakovosti presaditve. V ZDA je povprečna cena v vodilnih klinikah okoli 8 evrov. Ne bojte se obiskati tudi evropskih klinik.

3. Ko se boste odločili za državo, priporočamo, da izbereta najboljšega kirurga, z veliko priporočili.

Tudi če bo zato cena nekoliko višja, tega nikakor ne boste obžalovali.

Približno ceno lahko izračunate s številom potrebnih presadkov, katerih cena je od 2 do 10 evrov, po metodi FUE – odvisno od države, klinike in kirurga. Število potrebnih presadkov in morda tudi končno ceno lahko ugotovite tako, da stopite v stik s kliniko in jim pošljete vašo fotografijo ali pa izpolnite vprašalnik, ki ga ima skoraj vsaka boljša klinika na svoji spletni strani.

Povprečno število presadkov, en tretma, FUE metoda:

 • Zgostitev sprednjih stranic: 500 presadkov
 • Sprednji stranici in sprednja linija lasišča: 1000 presadkov
 • Celotno lasišče: 5000 presadkov (največje možno število)

 

Viri: www.hairlosslearningcenter.org.

Najbolj priljubljeni članki