Kako preprečiti izpadanje las v 4 korakih v 3 mesecih

Kazalo vsebine

Prekomerno izpadanje las prizadene tako moške kot ženske vseh starosti. Čeprav je izpadanje las pogost in naraven del lasnega cikla, je prekomerno izpadanje las, ki ga povzročajo različni notranji in zunanji dejavniki, družbeno nezaželen pojav, ki lahko negativno vpliva na človekovo samopodobo in splošno socialno življenje.

 

Dejstva o laseh

 • povprečna odrasla oseba ima približno 100.000 do 200.000 las
 • vsak las raste od 3 do 5 let, nato sledi doba mirovanja, ki traja nekaj tednov, zatem pa las izpade in se ta cikel ponovi
 • lasje gredo skozi ta cikel 10 – 20-krat v našem življenju
 • približno 85% vseh naših las je v fazi rasti
 • v povprečju izgubimo 100 las na dan
 • vsak mesec naši lasje zrastejo za približno 1 cm
 • lasje rastejo najhitreje poleti in najpočasneje pozimi
 • 40% moških, starih med 18 in 50 let, trpi za androgeno plešavostjo

Izpadanje las in njegov cikel

Lasje igrajo zelo pomembno vlogo v našem življenju, zlasti v smislu socialne komunikacije. Izpadanje las skoraj vsak moški dojema kot zmanjšanje privlačnosti in poskuša za to pomanjkanje kompenzirati z drugimi koristmi. Pri ženskah je ta občutek še bolj intenziven.

Vsak las ima svoj folikul ali mešiček. Lasni mešiček je tkivo, ki obdaja las z vseh strani in iz katerega las raste. Folikul sestoji iz lasne čebulice in je zavit v dve lasni ovojnici. S spodnje strani je foliklu pritrjen tanek ligament, pa tudi žilni dotok. Ob strani folikla najdemo lojnice in včasih tudi žleze znojnice. Mišica naježevalka je pritrjena na lasni mešiček. Nov las začne rasti v lasnem mešičku že med fazo mirovanja in potisne ven star las, ki sčasoma izpade. Novi lasje rastejo v istem foliklu.

Izpadanje las – vzroki pri moških in ženskah:

 • dednost, genetska predispozicija k izgubi las (do 90%)
 • hormonske spremembe
 • bolezen ščitnice
 • bolezen ledvic
 • dolgotrajna ali nenadna izpostavljenost stresu ali doživetje travmatičnega dogodka
 • sevanje, kemoterapija
 • bolezni kože
 • pomanjkanje vitaminov in mineralov
 • starost – število lasnih mešičkov se s starostjo naravno zmanjša
 • psihološki in socialni dejavniki

V 90% primerov je vzrok izpadanja las androgena plešavost – Alopecia androgenetica

Androgena plešavost, znana tudi kot vzorčna, dedna ali genetska plešavost, je izraz za izpadanje las zaradi vpliva moških hormonov – androgenov. Imenujejo jo »vzorčna plešavost«, saj izpadanje las sledi vzorcu, ki ga opisuje Norwoodova lestvica za moške in Ludvigova lestvica za ženske.

Moški hormoni – androgeni

 • testosteron
 • androsteron
 • androstenedion
 • androstendiol
 • dihidroepiandrosteron (DHEA)
 • dihidroepiandrosteronov sulfat (DHEA-S)
 • dihdrotestosteron (DHT)

Na izpadanje las vpliva predvsem prevelika količina hormona dihidrotestosterona (DHT), naravno pojavljajočega se moškega hormona, ki določa moško vedenje glede spolnega nagona in agresije. Hormon DHT je zelo aktivna oblika testosterona in je nekajkrat bolj učinkovit od testosterona. Testosteron pretvori encim (5-alfa-reduktaza) v aktivno obliko DHT. To poškoduje lasni mešiček in posledično skrajša fazo rasti las. Med izgubo las DHT obravnava lasne mešičke kot tujke, ki so prodrli v telo in jih onesposobi. Med tem postopkom se tudi poveča proizvodnja loja. Androgen DHT nastaja v lasišču, prostati in nadledvični žlezi. Ženski hormon, estrogen, ščiti pred izpadanjem las, vendar je njegov učinek manj izrazit.

Postopek izpadanja las

 1. Testosteron se pretvori v DHT z delovanjem izoencima 5-alfa reduktaze.
 2. DHT se veže na androgene receptorje v lasnih mešičkih.
 3. DHT skrči lasni mešiček, lasje so tanjši in izpadejo
 4. Zmanjšan lasni mešiček popolnoma odmre in cikel rasti se ne ponavlja več

4 KORAKI ZA USTAVITEV IZPADANJA LAS

Z uporabo tako imenovanih DHT zaviralcev (antiandrogeni, alfa zaviralci) je mogoče ustaviti pretvorbo testosterona v DHT. Ta proces lahko podpremo z uporabo vazodilatatorjev za boljši pretok krvi v lasišču in tudi s stimulacijo lasnih mešičkov z lasersko terapijo. Učinkovito zdravljenje uspešno zmanjša izpadanje las, obnovi zmanjšane lasne mešičke, obnovi rast las in podaljša njen cikel.

Priporočamo postopek, ki deluje pri najpogostejšem vzroku izpadanja las. Rezultati se ne pojavijo prej kot po 3 mesecih. Izpadanje las se bo najprej upočasnilo, postopoma pa se bo ustavilo in celo obnovila se bo rast las. Šibki lasje bodo ponovno dobili svojo naravno barvo in spet bodo močni. Vendar to ni trajna rešitev. Trenutna trajna rešitev je presaditev las: Po prenehanju zdravljenja se težave povrnejo.

1. Čista koža (velja za moške in ženske)

Prvi korak je ustvariti okolje za zdravo rast las in se znebiti vsakodnevne umazanije, ki se nakopiči na lasišču. Vse, kar morate storiti, je, da lase vsak dan umijete s čisto vodo in 2-3-krat uporabite kvaliteten šampon. Dober šampon ne sme vsebovati parabenov, SLS (sulfatov), silikonov ali drugih kemikalij. Ni potrebno, da se močno peni. Pena je narejena samo za boljšo uporabniško izkušnjo in nima učinka na sposobnost čiščenja. To velja tako za ženske kot za moške. Priporočamo naš posebej zasnovan šampon GETTIK Volume Pro.

2. Zamašenost kože in foliklov (velja za moške in ženske)

Priporočamo nakup derma valjčka (dermaroller). To je poseben valjček z mikro iglami. Nežno derma rolanje lasišča pomaga odstraniti odmrle kožne celice in spodbuja rast las. Druga zelo pomembna funkcija derma rolanja je priprava lasišča za vmasiranje seruma. Po uporabi valjčka se serum veliko bolje absorbira in s tem se poveča njegov učinek. Uporabljajte valjček enkrat dnevno, po možnosti tik pred nanosom seruma. Ta korak velja tako za ženske kot za moške.

3. Serum

Najbolj priznana sestavina proti izpadanju las je Minoksidil (minoxidil). Odkrili so ga povsem po naključju, ko so respondenti med testiranjem začeli opazovati rast las na mestih, s katerimi je prišel v stik.

ZA MOŠKE se priporoča močnejša, 5% raztopina minoksidila. Nanašamo ga dvakrat na dan, zjutraj in zvečer v korakih po 1 ml. Gettik serum se uporablja skupaj z Minoksidilom.

Za ŽENSKE je za preventivo omenjenih neželenih stranskih učinkov namenjena varnejša, 2% raztopina Minoksidila, ki se nanese enako dvakrat na dan v korakih po 1 ml. Če uporabljate Minoksidil 2% v kombinaciji s Gettik serumom za ženske, je postopek in priporočeni odmerek enak kot za moške. Gettik serum se uporablja tudi samo za ženske, 1 ml enkrat na dan.

4. Vitamini

Priporočamo vitamine, ki vsebujejo izvleček saw palmeta. Najmanj 2x160mg = 360mg. Za moške obstaja prvo priznano zdravilo proti izpadanju las Propecia (1 mg finasterida), o njem si lahko preberete spodaj. Finasterid ni primeren za ženske zaradi neželenih stranskih učinkov.

dht blocker saw palmetto hair loss function

Presaditev las kot trajna rešitev

Danes je presaditev las že na visoki ravni kakovosti in rezultati so zadostni, čeprav še niso popolni. Priporočamo vam, da si preberete naš članek o presaditvi las in o nasvetih, ki vam bodo pomagali pri odločitvi za presaditev ter koliko vas bo le-ta stala.

NAŠ NASVET – Zgostitev las z GETTIK vlakni

Za povečanje samozavesti med zdravljenjem, po njem in kot alternativo presaditvi las, toplo priporočamo našo uspešnico – GETTIK lasna vlakna. Rezultati vas bodo očarali. Le v nekaj sekundah boste ponovno videli goste lase, vlakna pa bodo popolnoma neopazna – tudi od blizu. Gre za edinstveno tehnologijo, ki so jo zasnovali strokovnjaki in jo uporabljajo celo Hollywoodske zvezde. Poleg tega z nami ne tvegate ničesar, saj ponujamo doživljenjsko garancijo za vračilo denarja. Tako je! 100-odstotno povračilo kadar koli, če rezultat ni takšen, kot ste pričakovali.

Vlakna za lase Gettik

Takoj rešite tanke lase! Vidno lasišče izgine v nekaj sekundah.

Kdaj bodo rezulati vidni?

Imeti morate potrpežljivost! Ne pozabite, da bodo prvi rezultati kakršnegakoli zdravljenja izpadanja las vidni šele čez nekaj mesecev. Če vam kdo obljublja takojšne rezultate, vam ne govorijo resnice. Lasje gredo skozi določen cikel in zato se učinki zdravljenja manifestirajo veliko kasneje. Če je vzrok androgena alopecija, potem gre za vseživljenjski boj. Če prenehate jemati serum ali zdravila, se bo stanje po nekaj tednih vrnilo.

Šamponi, vitamini in minerali proti izpadanju las

Šamponi in kozmetika za nego las morda ne bodo znatno vplivali na zmanjšanje redčenja las. Tudi pomanjkanje vitaminov in mineralov je lahko vzrok za slabšo kakovost las. Na izpadanje las vpliva predvsem pomanjkanje selena, železa, cinka in vitamina A. Več o rasti las in drugih nasvetih lahko izveste tukaj.

Za povečanje samozavesti med zdravljenjem, po njem in kot alternativo presaditvi las, toplo priporočamo našo uspešnico – GETTIK lasna vlakna. Rezultati vas bodo očarali, ponujamo pa tudi doživljenjsko garancijo za vračilo denarja, tako da ničesar ne tvegate.

Najbolj priljubljeni članki