Plešavost pri moških – Kako jo ustaviti oz. preprečiti?

Kazalo vsebine

Plešavost je pri moških popolnoma naraven pojav. V povprečju plešavost doleti skoraj polovico vseh moških že pred petdesetim letom starosti. A kljub temu nam plešavost daje občutek staranja in je nezaželena. Moški jo pogosto skrivajo dokler je to mogoče, mnogi pa iščejo različne rešitve, kako jo ustaviti, upočasniti ali odpraviti. Poglejmo si, kateri so poleg staranja glavni vzroki za nastanek plešavosti in kaj lahko storimo, da plešavost odpravimo.

Vzroki za plešavost

Ljudje običajno izgubijo od 50 do 100 las na dan. To se sicer sliši veliko, a običajno ni opazno, ker sočasno rastejo novi lasje. Do vidnega izpadanja las pride, ko novi lasje, ki bi morali zrasti, ne nadomestijo las, ki so izpadli. Izpadanje las je običajno povezano z enim ali več od naslednjih dejavnikov:

 • Dednost
 • Hormonske spremembe
 • Jemanje zdravil
 • Radioterapija
 • Stres
 • Pričeske

Poglejmo si več o omenjenih vzrokih.

Dednost

Najpogostejši vzrok za izpadanje las je dednost, ki se pojavi s staranjem. To stanje imenujemo androgena alopecija. Običajno se pojavi postopoma in v predvidljivih vzorcih – upadajoča linija las in plešasti madeži pri moških ter redčenje las vzdolž temena lasišča pri ženskah.

Hormonske spremembe in bolezni

Različna zdravstvena stanja lahko povzročijo trajno ali začasno izpadanje las, vključno s hormonskimi spremembami zaradi nosečnosti, poroda, menopavze in težav s ščitnico. Zdravstvena stanja vključujejo alopecijo areato, ki je povezana z imunskim sistemom in povzroča neenakomerno izpadanje las, okužbe lasišča, kot je lišaj, in motnjo puljenja las, imenovano trihotilomanija.

Zdravila in dodatki

Izpadanje las je lahko stranski učinek nekaterih zdravil, kot so tista, ki se uporabljajo za raka, artritis, depresijo, težave s srcem, protin in visok krvni tlak.

Radioterapija glave

Lasje morda ne bodo ponovno zrasli, kot so bili prej.

Stres

Zelo stresen dogodek. Veliko ljudi občuti splošno redčenje las nekaj mesecev po fizičnem ali čustvenem šoku. Ta vrsta izpadanja las je začasna. Pričeske in tretmaji. Prekomerno oblikovanje pričeske ali pričeske, ki vlečejo vaše lase na tesno, kot so kijke ali koruze, lahko povzročijo vrsto izpadanja las, imenovano trakcijska alopecija. Izpadanje las lahko povzročijo tudi tretmaji z vročim oljem in trajni lasje. Če se pojavijo brazgotine, je lahko izpadanje las trajno.

Odpravljanje vzrokov plešavosti

Glede na omenjeno velja, da čim manj o omenjenih vzrokov, kot jih spolnjujemo, tem manjša je verjetnost, da nam bodo lasje izpadali oz. nam ne bodo rastli novi. Pomembno je torej, da živimo zdravo in umirjeno življenje, kolikor je to mogoče v svetu v kakršnem živimo. Na dedne predispozicije sicer ne moremo vplivati, a lahko vplivamo na ostale dejavnike, kot so hormonske spremembe (včasih tudi ne) in jemanje zdravil, še bolj pa lahko vplivamo na količino stresa in na vrste pričesk, ki jih nosimo. Kar pa je pri vsem skupaj bolj pomembno je to, da poskrbimo, da novi lasje še naprej nemoteno rastejo. Po eni strani to storimo tako, da se izogibamo stresu, po drugi strani pa s tem, da poskrbimo za prekrvavitev lasišča in da lasišču zagotovimo pogoje, ki so potrebni za to, da lasje nemoteno rastejo. Za to obstajajo tudi različni izdelki.

Izdelki za odpravljanje plešavosti

Poglejmo si, kateri so izdelki, s katerimi si lahko pomagamo pri tem, da rast novih las ohranjamo čim dlje oz. kljub delni plešavosti ohranjamo dober izgled pričeske.

Minoxidil

Minoxcidil velja za enega izmed najbolj priljubljenih izdelkov za rast las na trgu. Uporabljajo ga tako moški, kot tudi ženske. Minoksidil je sicer zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje visokega krvnega tlaka in izpadanja las. Je antihipertenzivni vazodilatator . Na voljo je kot generično zdravilo na recept v obliki peroralnih tablet in v prosti prodaji kot lokalna tekočina ali pena. (Vir) V medicini se minoksidil uproablja za zdravljenje bolnikov s hudo hipertenzijo ali pa lokalno za zdravljenje težav povezanih z izpadanjem las. Učinkovit je pri spodbujanju rasti las pri ljudeh z androgeno alopecijo ne glede na spol. Minoksidil je treba uporabljati za nedoločen čas za nadaljnjo podporo obstoječih lasnih mešičkov in vzdrževanje morebitne ponovne rasti las. Več najdete tukaj.

Lasna vlakna

Pogosto izpadanje las ni razlog za nastaanek plešavosti, temveč imamo ljduje redkejše lase. Pod določenim kotom ali pri svetlejšioh odtenkih se tako lasje zdijo redkejpi kot v resnici so, zato, ker so tanjši. Rešitev za take primere so izdelki, ki lase odebelijo. Ena izmed takih vrst izdelkov so lasna vlakna. Lasna vlakna so vrsta izdelkov, ki lase dokazano naredi bolj voluminozne t.j. bolj polne in bujne. Namen teh izdelkov je zgostitev lasnih pramenov in ohranitev realnega videza posameznika. Več najdete tukaj.

Vitamini za lase

Vse vemo kaj so vitamini in vsi jih uživamo. Nekateri zgolj z uživanjem hrane, drugi jih prehrani dodajo. Vitamine pa poleg naših organov in kože potrebujejo tudi lasje.  Ko govorimo o vitaminih v povezavi z rastjo las pa prej ali slej pridemo do kolagena. Kolagen je med tistimi snovmi, ki nosijo največjo odgovornost za vidnost staranja. Z leti ga v telesu zmanjkuje. Z ustrezni in kakovostno prehrano pa lahko naravno tvorbo kolagena spodbudimo in tako preprečimo »nastanek« staranja. Poleg kolagena pa so za rast las potrebni vitamini in snovi kot so:

 • Vitamini iz skupine B
 • Železo
 • Vitamin C
 • Cink
 • Vitamin D

Ustrezni šamponi za lase

Morda je še bolj kot uporaba pravih šamponov, neuporaba slabih šamponov. Slabi šamponi namreč lahko zamastijo lase in lasišče ter posledično negativno vplivajo na rast novih las. Po drugi strani lahko pravi šamponi nasprotno od tega, ohranjajo zdravo lasišče in spodbujajo rast las. Dobri šamponi za lase ne vsebujejo parabenov ali sulfatov in vsebujejo snovi kot je biotin in provitamion B5, ki smo ga omenili že prej.

Valjčki

Saj se morda na prvi pogled sliši smešno, toda valjčki dokazano spodbujajo rast las. To dokazujejo nekatere študije, med drugim tudi študija o »Pregledu uporabe mikroiglic v dermatologiji«.

Kako delujejo?

Ideja je, da s tem, ko igličasti valjčki na koži povzročajo mikro-rane tako spodbujajo celjenje tkiva, kar privede do rasti novih las. Študija dokazuje uspešnost v povezavi z uporabo minoksidila.

Olja za lase

Ena od težav pri plešavosti je tudi suhio lasišče. Ko je lasišče suho, je koža slabše prekrvavljena in setm zagotavlja slabše pogoje za rast jnovuih las. Z uporabo kakovostnih olj za lase lahko ohranimo lasišče vitalno in zdravo.

Najbolj priljubljeni članki