Ali je biotin res učinkovit proti izpadanju las?

biotin za lase

Written by Milena

April 2, 2021

Biotin je eden od vitaminov B-kompleksa, ki je bil že pred več stoletji opredeljen kot pomembno hranilo, vendar smo ga natančneje začeli razumevati šele v zadnjih dveh desetletjih. V preteklosti so biotin imenovali koencim R, vitamin H in vitamin B7, ta različna imena pa so zgolj prispevala k zmedi glede njegove funkcije v normalnem metabolizmu.

Znanstveniki so prvič pričeli posvečati pozornost tistim funkcijam biotina, po katerih je ta danes najbolj znan. Danes na primer vemo, da surovi jajčni beljaki preprečujejo absorpcijo biotina, kar povzroča mnoge bolezni, med drugimi tudi izpadanje las – dejstvo, ki so znanstveniki dokazal s študijo že leta 1927. Šele pred kratkim smo torej odkrili nekaj o njegovi osrednji vlogi v presnovi.

Najpomembneje pa je, da biotin igra ključno vlogo pri presnovi maščob in sladkorja. Pomanjkanje biotina pa vpliva na telo na mnoge nepovezane načine.

O tem vitaminu nam je še mnogo neznanega. Še vedno se sprašujemo, koliko biotina dejansko potrebujemo, da preprečimo njegovo pomanjkanje. Prav tako le delno vemo, koliko biotina najdemo v pogosto zaužitih živilih. Mnoga živila, ki nimajo izrecno napisana na embalaži, da vsebujejo biotin, vsebujejo neznano količino tega vitamina. Soja, gobe in buče ter sončnična semena so primeri živil s precejšnjo vsebnostjo biotina, ki pa ni natančno količinsko opredeljena.

Čeprav se nenehno učimo, kako bogata z biotinom so najbolj zdrava živila na svetu, pa že vemo, da so arašidi in paradižnik odličen vir biotina. Med najbolj zdravimi živili na svetu boste našli šest zelo dobrih in dvanajst dobrih virov biotina.

Najbolj zdrava hrana na svetu, bogata z biotinom

Hrana Kalorije ODD / Dnevna vrednost
Arašidi 207 88%
Mandlji 132 49%
Sladki krompir 180 29%
Jajca 78 27%
Čebula 92 27%
Oves 152 27%
Paradižnik 32 24%
Korenje 50 20%
Orehi 196 19%
Losos 158 15%
gettik hair thickening shampoo

2.49 

Vitamini za lase

 • Z biotinom
 • Popoln biološko uporaben recept
 • Zasnovan za nego in podporo rasti las.
 • Vsebovane snovi zmanjšujejo izpadanje las in ohranjajo zdravo rast.

Vloga pri promociji zdravja

Ravnovesje krvnega sladkorja

Diete z malo biotina motijo proizvodnjo inzulina, ki je ključni hormon za vzdrževanje ravnovesja krvnega sladkorja. Raziskovalci so nedavno ugotovili, da pomanjkanje biotina vpliva tudi na delovanje insulina v celicah. To je še en razlog za trditev, da lahko nezadosten vnos biotina povzroči težave.

Mnoga živila, bogata z biotinom, so tudi močni viri vlaknin, zaradi česar so odlična hrana za ljudi s težavami s krvnim sladkorjem.

Španska raziskovalna skupina v svojem poročilu navaja, da je dodajanje približno trideset gramov mletih oreščkov v prehrano v 12 tednih znatno izboljšalo raven sladkorja v krvi pri ljudeh, ki jim grozi razvoj diabetesa.

Zdrava koža

Pomanjkanje biotina povzroča tudi kožne izpuščaje. Ta simptom se pojavi, ker je biotin potreben za tvorjenje zdravih maščob v koži. Te maščobe kožo ohranjajo prožno in vlažno, ko izginejo, pa ostane koža luskasta in razdražena.

Znanstveniki so že v štiridesetih letih prejšnjega stoletja dokazali, da je oskrba doječih mater z hrano, bogato z biotinom, zmanjšala pojavnost mlečne skorje (seboroični dermatitis) pri dojenčkih.

Čeprav raziskava v sodobnih razmerah ni bila ponovljena, je doječim materam priporočljivo, da v svojo prehrano dodajo hrano, bogato z biotinom in omega-3 maščobnimi kislinami. Sem spadajo na primer losos ali jajca iz proste reje.

Povzetek živil

Oreški, korenovke in jajca (rumenjaki) so eni izmed najboljših virov biotina. V eni porciji lahko vsebujejo več kot četrtino dnevne potrebe po biotinu. Tofu, gobe in različne vrste semen imajo tudi visoko vsebnost biotina, čeprav njihove koristi niso v celoti zabeležene. V eni porciji lahko ta živila vsebujejo približno 10% dnevnega odmerka biotina. Tudi drugi živalski proizvodi, kot sta meso in mleko, nam lahko priskrbijo znatne količine biotina. Iz te kategorije lahko pričakujete 2-10% priporočenega dnevnega vnosa biotina v eni porciji.

Kot smo že omenili, še vedno spoznavamo povprečno vsebnost biotina v številnih osnovnih živilih. Možno je, da lahko številna živila, za katere mislimo, da niso vir biotina, dejansko vsebujejo dovolj tega vitamina, da lahko prispevajo k njegovemu celotnemu dnevnemu vnosu. Ne vemo pa natančno, koliko biotina vsebujejo. Trenutno omejeno znanje kaže, da je težko narediti dnevni načrt prehrane, s katero bi zagotovili ustrezen vnos biotina.

Vemo pa, da povprečna oseba zaužije približno dvakrat več biotina, kot je dnevno potrebno. Zato lahko sklepamo, da nam ni treba skrbeti, da ne bi z ustrezno prehrano in vključevanjem hrane s seznama najbolj zdravih živil na svetu zaužili dnevne potrebne količine biotina.

Tabela hranilnih vrednosti

Uvod v sistem tabele hranilnih vrednosti

Obstaja sistem ocenjevanje živil, ki vam lahko pomaga bolje prepoznati živila z visoko vsebnostjo hranilnih snovi na podlagi kalorij, ki jih vsebujejo. Ta sistem nam omogoča, da izberemo živila, ki so še posebej bogata z določenimi hranili. Naslednja tabela prikazuje najbolj zdrava živila na svetu, ki so bodisi odličen, zelo dober ali dober vir biotina. Poleg imena vsakega živila je navedena velikost porcije, iz katere se izračuna hranilna sestava živila, kalorije v eni porciji, količina biotina v eni porciji in dnevni odstotek, ki ga ta predstavlja, hranilna gostota, izračunan za hrano in hranila, ter na koncu še razvrstitev v vrednostni sistem. Ocenjevanje temelji na ameriških standardih >>Referenčne vrednosti za označevanje hranilne vrednost<<.

Najbolj zdrava hrana na svetu, razvrščena po kakovosti hrane kot vir biotina

Hrana Velikost porcije Kalorije Količina (mikrogram) ODD/DH (%) Prehranska gostota Ocena hrane
Arašidi ¼ skodelica 206,9 26,28 88 7,6 Odlično
Paradižnik 1 skodelica 32,4 7,20 24 13,3 Odlično
Mandlji ¼ skodelica 132,2 14,72 49 6,7 Zelo dobro
Jajca 1 kos 77,5 8,00 27 6,2 Zelo dobro
Čebula 1 skodelica 92,4 7,98 27 5,2 Zelo dobro
Korenček 1 skodelica 50,0 6,10 20 7,3 Zelo dobro
Rimska solata 2 skodelici 16,0 1,79 6 6,7 Zelo dobro
Cvetača 1 skodelica 28,5 1,61 5 3,4 Zelo dobro
Sladki krompir 1 srednje velik 180,0 8,60 29 2,9 Dobro
Oves ¼ skodelica 151,7 7,80 26 3,1 Dobro
Orehi ¼ skodelica 196,2 5,70 19 1,7 Dobro
Losos 115 g 157,6 4,54 15 1,7 Dobro
Jogurt 1 skodelica 149,4 3,92 13 1,6 Dobro
Banane 1 srednje velike 105,0 3,07 10 1,8 Dobro
Maline 1 skodelica 64.0 2,34 8 2,2 Dobro
Kravje mleko 115 ml 74,4 2,32 8 1,9 Dobro
Jagode 1 skodelica 46,1 1,58 5 2,1 Dobro
Lubenica 1 skodelica 45,6 1,52 5 2,0 Dobro
Grenivke ½ srednje velikega 41,0 1,28 4 1,9 Dobro
Kumara 1 skodelica 15,6 0,94 3 3,6 Dobro
Lestvica najbolj zdravih živil na svetu Predpis
Odlično DRI/DV >= 75%
gostota >= 7,6 a DRI/DV >= 10%
Zelo dobro DRI/DV >= 50%
gostota >= 3,4 a DRI/DV >= 5%
Dobro DRI/DV >= 25%
gostota >= 1,5 a DRI/DV >= 2,5%

Vloga vitaminov in mineralov pri izpadanju las: [pregled] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/

 

Vpliv kuhanja, shranjevanja in predelave

Biotine je pri večini tehnik toplotne obdelave hrane razmeroma stabilen. Če na primer namočite in skuhate fižol, boste med pripravo izgubili le približno 10% biotina, kar je bistveno manjša izguba kot pri večini B vitaminov. Postopek konzerviranja pa je nekoliko težji, če želimo ohraniti hranila. Pri tem procesu izgubimo 40-80% prvotne vsebnosti biotina. Na srečo pa za ta namen zagotovo ne boste kupili večine naštetih živil, ki spadaj pod najbolj zdrava živila na svetu. Zavedamo se na primer, da marsikdo rad kupuje fižol v pločevinkah, vendar to ni hrana, ki bi jo kupili za biotin, niti konzervirano.

Surova jajca vsebujejo protein, ki se imenuje avidin. Ta nase veže biotin in tako preprečuje njegovo absorpcijo v telesu. Avidin je tako tesno povezan z biotinom, da ga ne veže nase le iz jajc, temveč iz vseh živil, ki jih zaužijemo skupaj s surovimi jajci. Poleg tega pa zaradi nevarnosti bakterijske okužbe z uživanjem surovih jajc vključitev surovih jajc v prehrano v nobenem primeru ni priporočljiva.

Tveganja nezadostnega vnosa biotina s hrano

Večina ocen kaže, da povprečni vnos biotina znaša 30 do 40 mikrogramov na dan in je tik nad priporočenim dnevnim odmerkom. Vendar pa je v raziskovalnih modelih nekaj pristranskosti, na katerih so znanstveniki temeljili oceno biotina. Vsebnost biotina v hrani pogosto ni popolna, zato lahko takšna analiza podceni dejanski dnevni vnos. Avtorji ene študije so vsako živilo natančneje analizirali in ugotovili, da je povprečni vnos blizu 60 mikrogramov na dan, kar je dvakrat več od dnevne potrebe za odraslo osebo. Ta način prehranjevanja je bližje zahodnemu svetu in tveganje za nezadosten vnos biotina je majhno.

Poskrbite, da v vaši prehrani ne bo manjkalo stročnic, oreščkov, semen ali zelenjave. Najboljši način za preprečevanje pomanjkanja biotina je vsakodnevna vključitev teh živil v prehrano.

Druge okoliščine, ki lahko prispevajo k primanjkljaju

Kot smo že omenili, lahko uživanje surovih beljakov moti absorpcijo biotina. To je vpliv proteina avidin, toda ta efekt izgine, ko jajce toplotno obdelamo (skuhamo, popečemo, itd.). Ni natančno opredeljeno, koliko surovih jajc bi morali pojesti ali koliko časa bi jih morali uživati, da bi povzročili primanjkljaj biotina. Glede na študijo iz leta 2009 je en moški razvil simptomatsko pomanjkanje biotina potem, ko je tri mesece zaporedoma vsak dan pojedel dva surova beljaka. Kot že rečeno, pa uživanje surovih jajc z vidika varnosti sploh ne priporočamo. Številna zdravila, vključno z zdravili proti napadom, lahko prispevajo k pomanjkanju biotina.

Številna zdravila, vključno z zdravili proti epileptičnim napadom, lahko prispevajo k pomanjkanju biotina.

Razmerje do drugih hranil

Številni procesi, ki vključujejo biotin, zahtevajo tudi pantotensko kislino. Zanimivo je, da se obe hranili absorbirata na istem mestu v črevesju. Trenutno še ni objavljenih informacij o negativni interakciji med biotinom in pantotensko kislino.

Tveganje zastrupitve s hrano

Do danes še nimamo poročil o zastrupitvah z biotinom s hrano, tako pri ljudeh kot pri živalih. Ameriška akademija znanosti tudi ni našla dokazov o toksičnosti biotina, tudi če je bil priporočeni odmerek presežen tisočkrat. Lahko ste brez skrbi, saj na podlagi trenutnih podatkov vam biotin, ki ga najdemo celo v najbogatejšem viru, ne bo škodoval, če to hrano uživate vsak dan v normalnih količinah.

Seznam bolezni

 • Izguba las
 • Krhki nohti
 • Kožni izpuščaj / seboroični dermatitis / mlečna skorja
 • Sladkorna bolezen
 • epileptični napadi

Priporočila za javno zdravje

Najvišje dovoljene meje vnosa biotina ni. Pacientom je bilo dano že doze, kjer je bil priporočen odmerek biotina presežen tisočkrat. Zato vemo, da je zelo malo verjetno, da bi biotin v kakršnihkoli okoliščinah predstavljal tveganje za zdravje.

Dnevna priporočena vrednost biotina je po podatkih ameriške agencije za prehrano in zdravila 300 mikrogramov na dan za 2000 kalorij. Ameriška nacionalna akademija znanosti je določila največji dovoljeni odmerek 30 mikrogramov biotina na dan za odrasle, starejše od 19 let. Kot lahko razberemo, je to bistveno nižja meja. Ta meja je določena na podlagi novejših in boljših raziskav, zato je bil v priporočilih za najbolj zdrava živila na svetu uporabljen standard Nacionalne akademije znanosti.

6 razlogov, zakaj biotin pomaga pri izpadanju las

Biotin strong je del kompleksa vitaminov B, kar na kratko pomeni, da koristi zdravju. Biotin najdemo v več živilih, kot so korenje, jetra, kvas in banane – večinoma v nizkih koncentracijah. Povprečna odrasla oseba s prehrano zaužije približno 40 mg biotina na dan. Nekateri simptomi pomanjkanja biotina vključujejo: zmanjšan apetit, dermatitis, akromotrihijo (izguba pigmenta v laseh) in alopecijo (izpadanje las).

Ugotovite, zakaj je biotin ali vitamin H lahko koristen za vaše lase pri preprečevanju izpadanja las in spodbujanju njihove ponovne rasti.

Biotin

Biotin ali vitamin B7, imenovan tudi vitamin H ali koencim R, je v vodi topna spojina in eden od vitaminov B kompleksa. Pomemben je za sintezo maščobnih kislin, glukoze ter nekaterih aminokislin, kot sta valin in izolevcin. Njegova prominentna funkcija je uravnavanje ravni sladkorja v krvi v biokemičnem procesu, s katerim celice prejemajo hranila.

 • Biotine pomaga krepiti lase in nohte. Kot vsi vodotopni vitamini se tudi biotin ne shranjuje v telesu. Vendar pa ga bakterije, ki so prisotne v črevesju, proizvedejo več, kot je dnevno potrebno.
 • Čeprav je pomanjkanje biotina redko, je danes vse več ljudi s presnovnimi motnjami. Na primer, znano je, da imajo alkoholiki nižjo vsebnost biotina kot preostala populacija.
 • Podobno je biotin zmanjšan pri športnikih, epileptikih, starejših in ljudeh, ki imajo težave s prebavnim traktom. Nosečnice in doječe matere imajo tudi nižje ravni biotina zaradi povečane potrebe po tem vitaminu v telesu.
 • Nosečnice so še posebej dovzetne za pomanjkanje biotina.

Dieta, med katero dolgo uživate surove beljake, povzroča pomanjkanje biotina. To se zgodi zaradi avidina – proteina, ki ga najdemo v surovih beljakih. Avidin nase veže biotin in zmanjšuje biološko uporabnost vitamina za bistvene funkcije v telesu.

Glavni simptomi pomanjkanja biotina vključujejo:

 • izguba las
 • konjunktivitis
 • rdeč izpuščaj
 • luščenje kože, genitalij
 • mravljinčenje in otrplost prstov na rokah in nogah
 • depresija, utrujenost, zmedenost

Poleg izpadanja las je najbolj specifičen simptom pomanjkanja biotina otekel obraz z nenormalno porazdelitvijo telesne maščobe in rdeči izpuščaji.

Dolgotrajno in ponavljajoče se pomanjkanje biotina lahko ogrozi imunski sistem in poveča tveganje za razvoj glivičnih in bakterijskih okužb.

Raziskave so ugotovile, da je biotin eno bistvenih hranil za ohranjanje moči, strukture in videza las. Njegova zadostnost v telesu izboljšuje zdravje las. Uporaba tega vitamina lahko ozdravi izpadanje las.

Poleg zdravljenja izpadanja las se biotin uporablja tudi za zdravljenje sladkorne bolezni. Pri zdravljenju diabetesa biotin izboljša raven glukoze v krvi in ​​preprečuje poškodbe živcev na okončinah. Biotina in njegova toksičnost še niso bili zaznani, človeško telo lahko prenaša večje odmerke tega vitamina, ker je biotin topen v vodi in se zlahka izloča z urinom.

1. Pomanjkanje biotina

Posledice pomanjkanja biotina bi morale biti same po sebi dovolj za skrb, da imate v svoji prehrani dovolj biotina – bodisi z izboljšanjem prehrano ali prehranskimi dodatki. Če imate pomanjkanje biotina, lahko izgubite tudi trepalnice in obrvi.

Biotin igra pomembno vlogo pri preprečevanju izpadanja las. Glede na genetske nagnjenosti je mogoče ugotoviti, kdo se po soočal z izpadanjem las in kdaj se bo to zgodilo. Vendar pa lahko pravilna prehrana, bogata s pomembnimi hranili za lase, upočasni ali celo prepreči ta proces.

Zdravljenje izpadanja las je najučinkovitejše, če kombinirate zdravila, ki so namenjena lokalnemu zdravljenju, in snovi v obliki vitaminov, ki jih oseba prejme v telo s hrano ali prehranskimi dodatki.

2. Biotine je osnova kožnih celic

Zdrave kožne celice so pomembne za zdrave lasne mešičke. Šibki ali nezdravi lasni mešički povzročajo nezmožnost zadrževanja las, kar vodi do njihovega izpadanja. Ko folikli postanejo šibkejši, se izguba las poslabša, njihova sposobnost rasti in ohranjanja las pa se zmanjša.

3. Stimulativni proteini

Zdravemu telesu je lažje preprečiti izpadanje las in spodbuditi njihovo novo rast. Biotin lahko izboljša vaše lasne mešičke, ki nato spodbujajo rast las.

4. Tablete

Pravilna prehrana je bistvenega pomena za pravilno rast las, da se omogoči pretvorba beljakovin v lase. K temu pripomorejo aminokisline in biotin, ki je bistvenega pomena za presnovo maščob in rast celic.

5. Krepitev učinka vitamina B

Kombinacija biotina z drugimi vitamini B ima izjemen vpliv na preprečevanje izpadanja las. Rezultat je močna kombinacija učinkovin, ki lahko resnično pomaga vašim lasem. Tudi drugi vitamini lahko izboljšajo delovanje biotina na lase, toda vitamini B-kompleksa imajo največji vpliv.

6. Prehranska dopolnila

Biotin deluje predvsem ponoči, zato jemljite dopolnila z biotinom pred spanjem ali zvečer. Bodite previdni pri količini biotina, ki ga jemljete kot dodatek – če ga ima vaše telo preveč, vam lahko to povzroča druge zdravstvene težave.

Viri biotina v hrani

Ali želite na lase uporabljati biotin? Tu je nekaj živil, ki vam bodo omogočila, da jih vnesete v svoje telo:

 • cvetača
 • cela zrna
 • soja
 • banane
 • grah
 • gobe
 • sardele
 • maslo
 • fižol

Živila, ki so še posebej bogata z biotinom:

 • arašidi
 • jetra
 • kuhana jajca
 • surovi jajčni rumenjaki

Jajca so sicer pomemben vir biotina, vendar je treba opozoriti, da surova jajca vsebujejo avidin, beljakovino, ki veže biotin. Zato so prednostni vir biotina le rumenjaki. Po drugi strani pa kuhanje uniči avidin, zato lahko tudi kuhana jajca zagotovijo potreben biotin za ljudi, ki ne jedo surovih rumenjakov.

Biotin proti moškemu izpadanju las

Toda ali lahko biotin vpliva na zdravljenje moške plešavosti? No, ne čisto.
Čeprav je biotin koristen za rast las, ne reši osnovnega problema plešavosti pri moških – genetike in hormonov.

Dobro je razumeti, zakaj se pojavi moška plešavost ter kako biotin vpliva na rast las.
Pomembno je vedeti tudi, zakaj biotin ni najboljša prva izbira za zdravljenje izpadanja las pri moških.

Za kaj je biotin v resnici koristen in kako ga vključiti v nego las?

Kako pride do moške plešavosti in zakaj sam biotin ne pomaga?

Izpadanje las moškega vzorca se lahko kaže na različne načine – bodisi gre za umikajočo se lasno linijo ali razpršeno redčenje okoli lasišča oziroma po celotni glavi. Z nekaj izjemami je ključni vzrok vedno enak – občutljivost na dihidrotestosteron, bolj znan kot DHT.

DHT je stranski produkt testosterona. Ko telo tvori testosteron, se majhna količina tega pretvori v DHT.

Ta DHT se lahko veže na receptorje na lasišču in sčasoma poslabša kakovost lasnih mešičkov, rezultat tega pa je umikanje lasne linije ali redčenje las.
Ker imajo lasni mešički na čelu in vrhu glave največ receptorjev, so ti po navadi najprej prizadeti, ko se prične izpadanje las.

Vsi moški pa imajo drugačno občutljivost na DHT – zato se nekateri začnejo spopadati s plešavostjo že v mladosti, drugi pa imajo tudi v zrelih letih bujne lase.

Če ste občutljivi na DHT, boste verjetno začeli izgubljati lase ne glede na prehrano ali vnos vitaminov.

In ker je biotin vitamin, nima vpliva na pretvorbo testosterona v DHT, ima pa dokazano pozitiven učinek na rast las.

Zato je biotin koristen dodatek k prehranskim dopolnilom za rast las skupaj z nečim, kar blokira DHT (saw palmetto, minoxidil, finasteride).

Biotin strong lahko ustavi izpadanje las, vendar le, če ga povzroča pomanjkanje biotina

Biotin je učinkovit proti izpadanju las le, če imate primanjkljaj tega vitamina.
Vendar pa je pomanjkanje biotina v zelo velikem obsegu redek problem, zatorej nezadostnost biotina najverjetneje ni primaren vzrok izpadanja las. Če pogledamo statistiko, v povprečju eden od 137.400 ljudi trpi zaradi pomanjkanja biotinidaze, simptomi pomanjkanja pa so opazni že v prvih mesecih človekovega življenja.

Izpadanje las je običajno blažji znak pomanjkanja biotina – ti ljudje ponavadi trpijo za rdečo, luskavo kožo okoli oči, nosu, ust in genitalij.

Drugi simptomi vključujejo epileptične napade, utrujenost, oslabelost, halucinacije in depresijo. Eden od potencialnih kazalcev pomanjkanja biotina so tudi šibki, krhki nohti, ki zlahka počijo in se cepijo, nizke ravni biotina pa so povezane tudi z anoreksijo. Preprosto povedano, pomanjkanje biotina je pri zdravih, dobro prehranjenih ljudeh zelo redko. Vendar pa je presenetljivo pogosto pri nosečnicah; tudi do polovice vseh nosečnic trpi zaradi mejnega pomanjkanja biotina. Ker pa govorimo o moški plešavosti, nam tu ni treba skrbeti za pomanjkanje biotina zaradi nosečnosti. Pri moških je izpadanje las zaradi pomanjkanja biotina zelo redko – največji krivci so predvsem genetski in hormonski dejavniki.

Vendar to ne pomeni, da ni dobro uporabljati prehranskega dopolnila z biotinom. Pomanjkanje biotina verjetno ne bo povzročilo izpadanja las pri moških, vendar je uporaba biotina kot prehranskega dopolnila vseeno dobra ideja. Biotin je učinkovito orodje, ki lahko pospeši in okrepi rast las za ljudi, ki se borijo z redčenjem las. Zanimivo je, da večina raziskav biotina vključuje ženske – to pa pomeni tudi, da biotin morda ne učinkuje enako na moške. In ker večina ljudi ne uživa redno živil, bogatih z biotinom, je povsem primerno, da jih telesu dovajamo s prehranskimi dodatki – tako moški kot ženske.

Biotin ni toksičen, zato nima negativnih učinkov na jetra ali druge organe, če ga uporabljate na laseh (ali nohtih).

Po raziskavah lahko ljudje varno uporabljajo biotin v večjih odmerkih brez neposrednih zdravstvenih težav.

Biotin ni težavno dopolnilo; vendar je priporočljivo, da se pred jemanjem drugih zdravil na recept posvetujete z zdravnikom.

Pomembno dejstvo je, da je biotin v vodi topen vitamin. Da bi bil učinkovit, ga je treba jemati peroralno.

Ravni serumskega biotina pri ženskah, ki se pritožujejo zaradi izpadanja las [študija] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989391/

 

Ali je biotin za lase potreben za preprečevanje izpadanja las pri moških?

Z eno besedo – ne. Biotin strong ima dokazan učinek na rast las pri ljudeh, ki trpijo zaradi pomanjkanja biotina, vendar pa biotin nima vpliva na plešavost pri moških, saj je plešavost moškega vzorca hormonsko in genetsko pogojena in biotin kot vitamin preprosto ni vključen v ta proces. Seveda pa ne škodi dodajati biotin v nego las.

S tem pa se sicer moško izpadanje las ne bo ustavilo ali upočasnilo, za to namreč potrebujete sredstva za blokiranje DHT. Biotin lahko kvečjemu okrepi obstoječe, rastoče lase. Vendar pa ne pričakujte, da bodo po zaslugi biotina vaši lasje spet začeli rasti tam, kjer so že izpadli …

Biotin v nosečnosti

Mnoge nosečnice trpijo zaradi pomanjkanja biotina. Pomanjkanje biotina lahko pri odraslih povzroči izpadanje las, obrazni izpuščaj, otrplost in mravljinčenje v udih, depresijo in halucinacije. Vendar pa lahko prispeva tudi k otrokovim prirojenim napakam, če materi manjka ta vitamin. Nosečnice potrebujejo 30 mikrogramov biotina na dan. Zato se s svojim zdravnikom pogovorite o spremembah prehrane ali morebitnih prehranskih dopolnilih med nosečnostjo, ki bi jih lahko dodali k svoji prehrani.

Telo med nosečnostjo uporablja biotin veliko hitreje kot običajno, zato mnogim nosečnicam lahko primanjkuje biotina. Zmanjšanje biotina prizadene celo tretjino do polovice vseh nosečnic. Nezadostne količine biotina se najpogosteje pojavijo v pozni fazi nosečnosti.

Če torej jemljete biotin med nosečnostjo, lahko to preprečite in je običajno varno. Pomembno pa je, da se pred povečanjem vnosa biotina posvetujete z zdravnikom, še posebej, če gre za prehransko dopolnilo med nosečnostjo.

Prehranska dopolnila v nosečnosti, ki vsebujejo biotin

Čeprav ni znano, da so visoki odmerki biotina strupeni, je med nosečnostjo vedno treba vprašati, ali je dobro, če jemljete kakršen koli prehranski dodatek, saj veliko stvari skozi posteljico preide do nerojenega otroka. Zdravnik vam bo morda svetoval tudi ustrezen odmerek za vas. Večina prenatalnih prehranskih dopolnil ne vsebuje biotina, vendar zdravniku vedno povejte, katera druga prehranska dopolnila ali zdravila jemljete, da se izognete morebitnim interakcijam.

Biotin in prirojene napake

Po nekaterih raziskavah lahko pomanjkanje biotina povzroči prirojene napake pri živalih, enako pa lahko velja tudi za ljudi. Na primer, testi na miših kažejo, da lahko pomanjkanje biotina povzroči razpoke neba, razpoke ustnic in mišične deformacije. Pri testiranjih na piščancih so se pojavile skeletne deformacije. Čeprav ni dovolj študij na ljudeh, ki bi pokazale podobne učinke na nerojene otroke, lahko zagotovitev ustreznega vnosa biotina v nosečnosti pomaga preprečiti te morebitne prirojene napake.

Viri biotina v hrani

Eden najlažjih načinov za povečanje vnosa biotina je uživanje hrane, bogate s tem hranilom. Ta živila zagotavljajo tudi številna druga hranila, ki jih potrebujete za zdravo nosečnost. Glavni viri so jajca. Ključno je kuhati jajčece, saj lahko surova jajca skrijejo kontaminante, ki ogrožajo nerojenega otroka. Po nekaterih virih lahko biotina primanjkuje tudi z uživanjem velikih količin surovih beljakov.

Drugi viri biotina v hrani so jetra, svinjina, losos, avokado, maline, sir cheddar in cvetača.

by: Milena

Author

You May Also Like…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Calculate Shipping
   Apply Coupon