Kdaj ne priporočamo finasterid (propecijo) proti izpadanju las!

Kazalo vsebine

Finasteride je sintetični antiandrogen. Ta snov zavira učinke izoencima 5-alfa-reduktaze tipa 2 v telesu. Ta encim je odgovoren za pretvorbo testosterona v njegovo aktivnejšo obliko – dihidrotestosteron (DHT), zaradi česar se lasni mešički skrčijo.

Zgodovina finasterida

Finasterid je bil prvotno razvit za zdravljenje povečane prostate. Vendar pa je bilo med testiranjem po naključju ugotovljeno, da poleg tega, da koristi prostati, blagodejno vpliva tudi na lase. Pri bolnikih, ki so izgubili lase, je bilo beleženo upadanje izpadanja las in ponoven začetek rasti las.

Leta 1997 je farmacevtski gigant Merck & Co. predstavil zdravilo Propecia kot novo uporabo za finasterid. S Propecio, originalno trženo kot Proscar, so zdravniki prvič predpisovali 5 mg finasterida za zdravljenje benigne hiperplazije prostate (BPH), oz. povečane prostate. Merck je kasneje odkril izjemen stranski učinek zdravljenja – nekaterim bolnikom so začeli rasti lasje. Raziskovalci so našli način, kako ljudem pomagati pri zdravljenju plešavosti, ki je v večini primerov dedna bolezen in prizadene skoraj 50 odstotkov moške populacije, stare 50 let in več.

Kasnejše študije so pokazale koristne učinke pri odmerkih 1 mg finasterida na dan. Rezultati so bili nadvse zanimivi – več kot polovica preizkuševalcev je imela vidno povečanje v gostoti las, pri ostalih preizkuševalcih pa so lasje popolnoma ali delno nehali izpadati. Finasterid deluje na lase na celotni površini glave, najučinkovitejši pa je na vrhu glave (verteks).

Kaj je Propecia?

Zdravilo Propecia preprečuje pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron (DHT) v telesu. DHT prispeva k skrajšanju faze rasti las (anagena faza) in oslabitvi las. Ta učinek povzroči, da lasje postajajo postopoma krajši in tanjši, dokler končno ne izginejo. Jemanje 1 mg finasterida na dan zmanjša raven DHT za skoraj 70%.

Kako deluje finasterid?

Finasterid deluje pri moških z blago do zmerno plešavostjo. Izdelek ni namenjen moškim, ki trpijo za popolno plešavostjo. Glede na rezultate je večina moških, ki so se s tem izdelkom zdravili pet let, pokazala upadanje in upočasnitev izpadanja las, polovica teh moških pa je opazila splošno izboljšanje zdravja las.

Zdravilo Propecia se uporablja za zdravljenje izpadanja las pri moških na vrhu glave in v sprednji polovici glave. Izpadanje las pri moških je pogost pojav, pri katerem moški lahko pričakujejo postopno redčenje las. Pogosta posledica je umikajoča se lasna linija, plešavost na vrhu glave ali kombinacija obojega.

Finasterid in zdravljenje izpadanja las pri moških

Kot omenjeno na začetku, je bil finasterid prvotno razvit in preizkušen za zdravljenje benigne hiperplazije prostate (zdravilo Proscar). Podobno kot pri minoksidilu (minoxidil) pa so poleg pozitivnih učinkov na prostato med testiranjem odkrili tudi zanimive rezultate v obliki zaustavitve izpadanja las in obnove rasti las. Poročali so tudi o zaustavitvi izpadanja las in rasti novih las pri bolnikih, ki so bili pozneje na zdravljenju prostate s končnim izdelkom Proscar. Po nekaj letih testiranja in študij učinkov finasterida so pristojni organi leta 1997 odobrili zdravilo Propecia (tablete finasterida v odmerku 1 mg) kot učinkovito pri zdravljenju androgene alopecije pri moških.

Trajnost učinkov finasterida

Finasterid učinkuje na celotno lasišče, najučinkovitejši pa je v območju verteksa. Tako kot pri minoksidilu učinki finasterida niso trajni. Približno 1 mesec po prenehanju uporabe zdravilne učinkovine se finasterid popolnoma izloči iz telesa in v nadaljnjih 5 mesecih se lasje po navadi vrnejo v njihovo prvotno stanje, kot je bilo pred zdravljenjem, in postopek izpadanja las se nadaljuje.

Finasterid pri benigni hiperplaziji prostate [študija] => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20927745/

Finasterid in zdravljenje izpadanja las pri ženskah

Za izpadanje las pri ženskah je značilno enakomerno redčenje las po celotnem območju lasišča in v čelnem predelu lasišča, brez vpliva na sprednjo lasno linijo. Čeprav je ženska androgena alopecija skoraj uraden izraz in je bila opredeljena tudi kot enakovredna moški alopeciji, učinki in vpliv androgenov v procesu izpadanja las pri ženskah niso popolnoma pojasnjeni. Enako velja za učinke zdravljenja ženske alopecije s finasteridom.

Primerjava učinkov finasterida

Pri moškem izpadanju las finasterid deluje tako, da zmanjša proizvodnjo dihidrotestosterona (DHT) in tako odpravi neugodne učinke DHT na lasne mešičke. Pri ženskah je uporaba finasterida in drugih zaviralcev DHT še posebej koristna pri bolnicah z diagnozo hirzutizma (prekomerna poraščenost telesa). Ob predpostavki, da tudi pri ženskah izgubo las povzročajo izključno androgeni, bi lahko bili učinki zdravljenja s finasteridom tukaj primerljivi.

Intervencije za hirzutizem [razen samo laserske in fotoepilacijske terapije] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6481758/

Klinična preskušanja finasterida

Zaradi možnega tveganja za škodo na plodu s finasteridom pri nosečnicah so bila klinična preskušanja usmerjena le na skupino žensk v menopavzi z androgeno alopecijo. Obširna klinična preskušanja so bila prvotno opravljena na skupini žensk v postmenopavzi z androgeno alopecijo. Povprečna starost žensk je bila 53 let, lasje pa so jim začeli odpadati pri starosti 43,5 let, plus ali minus 10 let. Ženskam, mlajšim od 59 let, ki so bile v postmenopavzi, njihov postopek izpadanja las je bil v fazi I ali II po Ludwigovi lestvici, gostota njihovih las pa je bila od 3 do 5 po Savinovi lestvici, je bilo predpisano jemanje 1 mg finasterida dnevno. Vendar tudi po enem letu testiranja ni bilo nobenih znatnih učinkov na zaustavitev izpadanja las ali obnovo rasti novih las ali razlike med skupino, ki je prejemala finasterid in skupino, ki je prejemala placebo.

Glede na učinkovitost finasterida pri zdravljenju moških je bil ta rezultat nadvse presenetljiv. Vendar pa so potrebna nadaljnja testiranja za pravilno oceno učinkovitosti zdravila – študija namreč ni preizkusila učinkovitosti pri ženskah pred menopavzo ali pri ženskah, ki so šele začele izgubljati lase. Zatorej nam odsotnost teh rezultatov onemogoča nedvoumno presojo mere učinkovitosti zdravljenja izpadanja las pri ženskah s finasteridom.

Vendar pa je izolirana študija pokazala, da je večji odmerek finasterida (5 mg / dan) povzročil znatno zgostitev las pri ženskah v postmenopavzi, ki niso trpele za hiperandrogenijo in so bile zdravljene eno leto. Toda ti rezultati pri zdravljenju žensk s prekomerno količino androgenov temeljijo na le dveh nenadzorovanih študijah z različnimi odmerki finasterida in so zato nezanesljivi – potrebna so nadaljnja testiranja. Študija o učinkovitosti zdravila pri ženskah s hiperandrogenijo bi bila prvi korak k razjasnitvi, ali imajo zaviralci 5-alfa-reduktaze vlogo pri zdravljenju izpadanja las pri ženskah.

Učinkovitost finasterida na čelnem predelu lasišča

Navodila za uporabo po učinkovini imenovanega zdravila Finasteride vključujejo zdravljenje izpadanja las tudi na sprednjem delu lasišča. Objavljeni so podatki nadzorovanih kliničnih študij pri moških, ki trpijo zaradi izpadanja las spredaj in so pokazali izboljšanje na tem področju.

Poleg blagodejnih učinkov finasterida pri moških je pomembno opozoriti tudi na neželene stranske učinke, povezane z njegovo uporabo.

Finasterid in neželeni učinki pri moških

Kot mnoga druga zdravila, ima jemanje zdravil s finasteridom tudi razne neželene učinke. Vendar teh nimajo vsi bolniki. Finasterid je bil temeljito preizkušen v kliničnih preskušanjih.

Rezultati testov so odkrili naslednje neželene učinke jemanja zdravil z zdravilno učinkovino finasterid:

  • Zmanjšan libido (spolna želja) 1 mg tablete 1,8%, 5 mg tablete 18,5%
  • Erektilna disfunkcija (impotenca) 1 mg tablete 1,3%, 5 mg tablete 10%
  • Zmanjšana količina semenskega izliva 1 mg tablete 1,2%, 5 mg tablete 7,2%
  • Bolečina v modih
  • Povečanje prsi (ginekomastija) 5 mg tablete 2,2

Vsi ti učinki so po prenehanju jemanja zdravila izginili. Vendar nekateri bolniki, zdravljeni s finasteridom, trdijo, da neželeni učinki trajajo dlje časa. Za več informacij in odgovorov obiščite www.propeciahelp.com.

Finasterid in teratogeni učinki pri ženskah

Finasterid je teratogen – lahko povzroči deformacijo ploda. V študiji na živalih so moške podgane, izpostavljene finasteridu, začeli trpeti zaradi hipospadije, zmanjšane teže prostate, spremenjenega razvoja bradavic in zmanjšane anogenitalne razdalje.

Ženske v rodni dobi naj ne jemljejo zdravila Finasteride. Tveganje za teratogenost pri ljudeh ni ugotovljeno, vendar lahko finasterid povzroča hipospadijo (prirojeno anomalijo sečnice) pri plodu v razvoju. Tablete zdravila Finasteride so prevlečene z zaščitnim slojem, da je med ravnanjem z zdravilom preprečen stik z učinkovinami. Zaradi teratogenosti finasterida (tveganje za deformacijo ploda) ne priporočamo uporabe finasterida pri ženskah pred menopavzo – v obdobju, ko lahko zanosijo.

Ženskam pred menopavzo so sočasno z zdravilom Finasteride dajali kontracepcijske tabletke. To je zagotovilo, da ženska ni zanosila med jemanjem zdravila Finasteride in se je tako izognila morebitnim posledicam, ki bi jih lahko imel finasterid na plod.

Tveganje za teratogenost pri ljudeh ni natančno določeno, vendar lahko finasterid pri prenatalnih dojenčkih povzroči hipospadijo (prirojeno nepravilnost sečnice).

Zaradi zgoraj omenjenih tveganj neželenih stranskih učinkov finasterida pri ženskah v rodni dobi je Finasteride trenutno uradno odobren le kot zdravilo za izpadanje las pri moških. Iz kliničnih preskušanj pri ženskah tudi ni ustreznih rezultatov, ki bi potrjevali kakršne koli terapevtske učinke.

Kako jemati zdravilo Finasteride?

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Običajni odmerek je ena tableta vsak dan. Jemljete jih lahko s hrano ali brez nje. Zavedajte se, da jemanje zdravila Propecia več kot enkrat na dan ne bo povečalo njegovih učinkov!

Zdravljenje z zdravilom Finasteride – koliko časa traja, da začne delovati?

Finasterid začne blokirati DHT takoj.

Takojšnje delovanje pomeni, da začne finasterid vplivati ​​na telo po zaužitju prve tablete. Z drugimi besedami, ravni DHT se začnejo zmanjševati takoj po absorpciji. V povprečju lahko finasterid zniža raven DHT v telesu za 70%. To je dovolj, da se zaustavi moška plešavost.

Čeprav ima finasterid kratek razpolovni čas, se kopiči v telesu. Dnevni odmerek, ki je običajno 1 mg, zadostuje za zmanjšanje proizvodnje DHT in nenehno ščiti lase.

Rezultati so vidni po treh do štirih mesecih uporabe

Če upoštevate navodila in jemljete finasterid vsak dan, boste morda videli rezultate tretji ali četrti mesec. Vendar pa običajno traja šest do devet mesecev, da se razvije celoten učinek finasterida. Lasni mešički potrebujejo veliko časa, da lahko začnejo ustvarjati nove lase.

Upoštevajte, da finasterid ni vedno sposoben sprožiti rasti las, ki ste jih zagotovo izgubili. Večina ljudi, ki jemljejo finasterid, bo posledično ustavila nadaljnje izpadanje las. To pa ne spodbuja ponovne rasti las.

To pomeni, da med jemanjem finasterida morda ne boste opazili izboljšanja stanja las. Kljub temu pa finasterid zaščiti druge lase pred izpadanjem.

Upoštevajte tudi, da bodo lasje izpadli v okviru naravnega cikla rasti. Vendar bodo stare lase v tem primeru zamenjali novi. Tako boste na glavniku, v odtoku ali na vzglavniku še vedno našli nekaj izpadlih las.

Potrebujete približno eno leto, da s finasteridom dosežete končni rezultat

Po približno letu dni vsakodnevne uporabe boste opazili največji končni rezultat, ki ga lahko finasterid doseže pri zdravljenju izpadanja las. Če nekaj dni pozabite vzeti zdravilo ali ga teden ali mesec dni ne jemljete, lahko finasteridu preprečite učinkovito delovanje.

Ključno je, da ne prenehate jemati finasterida samo zato, ker vidno ne izboljšuje stanja las ali gostote las. Če prenehate jemati finasterid, se bo nivo DHT vrnil na normalno raven in morda boste spet začeli prekomerno izgubljati lase.

Ob pravilni uporabi finasterid zelo učinkovito preprečuje izpadanje las. Potrebujete samo potrpljenje, saj lasni mešički potrebujejo nekaj mesecev, da se pomaknejo v fazo rasti in začnejo oblikovati nove lase.

Najbolj priljubljeni članki