Ali je minoksidil najučinkovitejše sredstvo proti izpadanju las?

minoxidil

Kazalo vsebine

Če vas mučijo težave z izpadanjem las, ste verjetno preizkusili številne »preverjene« izdelke ali metode, ki vam naj bi bile v pomoč. Mnogi izdelki na trgu predstavljajo le lahek zaslužek za prodajalce in v resnici ne dajejo obljubljenih rezultatov. Toda- ali ste že slišali za minoxidil? Če niste, ga boste spoznali v tem članku, kjer boste tudi izvedeli za inovativno rešitev za upočasnitev in zaustavitev izpadanja las!

Kaj je minoxidil?

Minoxidil (minoksidil) je molekula, odgovorna za razširitev zoženih krvnih žil. Zato izboljša pretok krvi, kar ima številne pozitivne rezultate. Iz tega razloga se uporablja pri zdravljenju in preprečevanju plešavosti – tako pri ženskah kot pri moških! Minoksidil je raztopljen v glikolu, kar zagotavlja popolno razgraditev izdelka po želenem področju na glavi. Brez težav je absorbiran v kožo in tako pride točno tja, kamor je potrebno. Minoksidil je danes najbolj priznana sestavina v boju proti izpadanju las. Odkrili so ga povsem naključno med testiranjem drugega zdravila, ko so opazili, da so pacientom prenehali izpadati lasje, ter so se ti celo okrepili in začeli ponovno rasti.

Minoksidil so odkrili naključno med razvojem zdravila za povišan krvni tlak – Loniten®. Stranski učinek zdravila Loniten je bila rast las in dlak na telesu. Posledično se je minoksidil postopoma razvil v izdelek za pospeševanje rasti las. Pri zdravljenju izpadanja las se minoksidil uporablja kot 2% (za ženske) in 5% (za moške) koncentrat, raztopljen v propilen glikolu. Namen propilen glikola je izboljšati absorpcijo snovi v kožo in hkrati zagotoviti enakomernejšo razporeditev minoksidila po tretiranem področju. Čeprav se na trgu pojavljajo različne generične oblike zdravila z višjimi koncentracijami minoksidila (10%, 16%,…), pa te niso bolj učinkovite. To je zato, ker koža ne more absorbirati večje koncentracije snovi kot 5%. Za najboljšo absorpcijo priporočamo uporabo igličnega valjčka (derma rolerja) z mikroiglami pred nanosom.

Kako deluje minoksidil?

Ko ga nanesemo na lasišče, minoksidil sproži zgodnjo fazo anagena. Lasni mešički tako prezgodaj preidejo skozi preostali cikel rasti in nato začnejo ponovno normalno rasti. To je razlog, da nekateri ljudje po uporabi minoksidila najprej začnejo bistveno bolj izgubljati lase. Ko gredo lasni mešički skozi proces rasti in vstopijo v fazo anagena, lahko stari lasje začnejo v velikem številu odpadati. Tako se zdi, da izgubljate veliko več las kot običajno.

Koncentracija minoksidila

Zdravilo je na voljo v dveh koncentracijah: 2% in 5%. 2% minoksidila je namenjeno ženskam, 5% pa moškim. Lahko ga dobimo v tekoči ali penasti obliki. Z vidika zdravljenja boste pri uporabi raztopine ali pene dosegli enake rezultate, če ti izdelki vsebujejo enako količino minoksidila.

Glavna razlika med temi pripravki je v načinu merjenja pravilnega odmerka in načinu uporabe. Prednost tekočega pripravka je boljša možnost merjenja natančnega odmerka, uporaba pene zahteva, da ocenite »od oka«. Odločilno je lahko tudi, ali med nanašanjem raje uporabljate aplikator ali prste.

Ko se minoksidil nanese na lasišče, so njegovi učinki na izpadanje las in spodbujanje rasti zelo dobri!

Na splošno se koncentracija minoksidila 2% uporablja tako za ženske kot za moške. Priporočena vrednost za moške pa je od 5% dalje. Na trgu se pojavljajo tudi pripravki v koncentracijah 10–15%. Na našem trgu je mogoče kupiti Neocapil 2% koncentracijo minoksidila.

Minoxidil (Rogaine)

Minoksidil je vazodilator – širi zožene krvne žile v telesu. Uporablja se v obliki tablet (Loniten) za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Uporablja se kot dermalna raztopina (Rogaine, Regaine v Evropi) pri zdravljenju moških in žensk z alopecijo. Družba UpJohn Corporation je prvotno razvila minoksidil leta 1988 kot antihipertenzivno zdravilo. V kliničnih preskušanjih pa so raziskovalci ugotovili, da ima minoksidil zanimive učinke na rast las, če ga nanesemo na lasišče.

[Študija] 5% minoksidil: zdravljenje izpadanja las pri ženskah => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25807073/

Minoxidil 2% ali minoxidil 5%?

V prvotnih študijah, ki so se ukvarjale z zdravilom Rogain, so zdravilo nanašali le na vrh (verteks) glave, kar je dalo napačen vtis, da je učinkovit zgolj na tem delu. Čeprav Minoksidil najbolje deluje na zgornjem delu lasišča, v manjši meri deluje tudi na drugih mestih. Na primer na sprednji strani lasišča, če so tam vsaj fini (miniaturizirani) lasje. Ne deluje, če je to območje popolnoma plešasto.

Največjo korist zdravil lahko opazimo pri uporabi od petih mesecev do dveh let, nato pa se učinkovitost postopoma zmanjšuje. Tistim, ki dolgo časa jemljejo minoksidil, bodo lasje še vedno izpadali, a ta postopek bo nekoliko počasnejši.

Minoksidil je treba nanašati na lasišče enkrat ali dvakrat na dan. Zdravljenje deluje le, če je učinkovina v neposrednem stiku s kožo in ne z lasmi. Hkrati deluje le na področjih, kjer se uporablja. Zato je pomembno, da zdravilo uporabljate na sprednjem delu lasišča, če gre za redčenje tega območja ali umikanje lasne linije.

Minoksidil 5% je učinkovitejši od 2% raztopine, vendar vsebuje propilen glikol – sestavino, ki lahko draži lasišče in daje vtis lepljivih las, ki jih je težko vzdrževati. Če vam bi to predstavljalo težavo, razmislite o jemanju 5% raztopine zvečer in 2% raztopine zjutraj. Ta vsebuje alkohol, zato je raztopina manj lepljiva. Pri minoksidilu se opazen rezultat pokaže šele po šestih do dvanajstih mesecih neprekinjene uporabe. Večina bolnikov, ki imajo uspeh z minoksidilom, poroča o zmanjšanju stopnje izgube las ali upočasnjevanje izgube las. Zdravilo služi tudi za krepitev obstoječih las. Rezultati so vidni pri pacientih, ki imajo kratke, drobne lase. Vendar na popolnoma plešasti glavi novi lasje ne bodo rasli.

Rogaine pena

Rogaine pena je vrsta 5% minoksidila na osnovi glicerina in alkohola. Pena je tradicionalni način dostave minoksidila na lasišče brez lepljivih in dražilnih učinkov propilen glikola – sestavine, ki se uporablja v originalni 5% raztopini. Izgleda kot pena za britje, vendar se hitro »stopi«, ko se prilagodi telesni temperaturi. Uporaba zdravila Rogain v obliki pene omogoča udobno nanašanje na lasišče, brez da bi vam izdelek tekel po čelu ali vratu. Prednost pene je tudi v tem, da  vam v laseh ne pusti lepljivih ostankov. Vendar pa mnogi težko nanesejo ta izdelek neposredno na lasišče, kjer mora zdravilo delovati.

Zdi se, da je lokalna uporaba zdravila Rogain enkrat na dan (topični minoksidil 5% in 2%) skoraj enako učinkovita kot njegova uporaba dvakrat na dan. To je zato, ker ima minoksidil razmeroma kratek razpolovni čas, če ga jemljemo peroralno (več ur), vendar je njegov lokalni razpolovni čas na koži do 22 ur. Iz tega sledi, da je odmerjanje enkrat na dan smiselna rešitev. Pomembno pa je omeniti, da podjetje, ki je prvotno proizvajalo Rogaine (Pfizer), navaja, da je manj učinkovito, če se uporablja le enkrat na dan.

Če prenehamo uporabljati minoksidil, bo učinek zdravila izginil v treh mesecih in pojavila se bo prejšnja shema izpadanja las. Če začnemo nato ponovno uporabljati minoksidil, lasov, ki so izpadli, ne bodo mogli nadomestiti novi lasje. Zato je bolje, da zdravljenja ne prekinemo, ampak zdravilo redno uporabljamo.

Minoksidil je lahko predpisan v kombinaciji z drugimi zdravili, kot je lokalna retinojska kislina (retin-A), da pospeši njegovo absorpcijo v kožo in s tem poveča njegovo učinkovitost. Vendar lahko takšna kombinacija zdravil znatno poveča absorpcijo minoksidila v krvni obtok in poveča tveganje za morebitne neželene učinke, vključno s spremembami krvnega tlaka in hudim draženjem lasišča, kar lahko povzroči brazgotine.

Uporaba pene z minoksidilom pri ženskah

Pri ženskah je bila dokazano učinkovita uporaba 2% raztopine in 5% pene minoksidila. Ženske so na splošno bolj občutljive na neželene učinke minoksidila v smislu tveganja za znižanje krvnega tlaka (hipotenzija) in pojava depresije. Pri ženskah obstaja tudi večje tveganje za razvoj kožne alergijske reakcije (kontaktni dermatitis).

Neprijetna lokalna reakcija, za katero ženske včasih trpijo po nanosu minoksidila, je rast las na obrazu. Čeprav bodo lasje po prenehanju zdravljenja postopoma izginili, jih bo treba občasno odstraniti. Z izdelkom je treba ravnati previdno in se izogibati nanosu minoksidila na templjih in čelu. Tako boste to težavo vsaj delno zmanjšali, ne bo pa to popolnoma preprečilo, da bi se ta pojavila. Pri uporabi 5% raztopine minoksidila je znatno večje tveganje za te neželene učinke, zlasti, če se uporablja dvakrat dnevno.

Minoksidil in njegovi učinki

Klinična preskušanja učinkovitosti dermalne raztopine minoksidila pri moških (s plešavostjo na lasišču) so pokazala, da se je pri 48% moških izpadanje las ustavilo po enem letu uporabe minoksidila in rast las se je nadaljevala. Pri 36% moških se je rast las le delno izboljšala. 16% moških ni opazilo ponovne rasti las.

Raziskovalci v podjetju UpJohn Corporation so izvedli več kliničnih študij s 5% in 2% koncentracijo dermalne raztopine minoksidila, da bi ugotovili njegovo učinkovitost pri zaustavljanju izpadanja las in spodbujanju rasti novih las.

Klinična študija na vzorcu 393 moških z izpadanjem las, zlasti na vrhu glave, je pokazala očitno prevlado 5% minoksidila. Pri bolnikih, ki so eno leto prejemali 5% minoksidila, se je število novih las povečalo za 45% več kot pri 2% minoksidilu. Primerjali so število las v poraščenem krožnem predelu lasišča s premerom 1 cm. Kar 54% bolnikom so na območju, zdravljenem s 5% Minoksidilom, ponovno začeli rasti lasje.

Podobni rezultati so bili opaženi v kliničnih preskušanjih pri ženskah. Pri njih se je povprečno število las na območju preskušanja povečalo za 112 las po 1 letu zdravljenja.

Testi potrjujejo, da ima skoraj polovica moških s težavami s plešavostjo po uporabi minoksidila zmerno do gosto rast las. Podobne vrednosti veljajo za ženske, zato ta izdelek postaja priljubljena izbira pri težavah z rastjo las in izpadanjem las. Prvi znaki izboljšanja se vidni po približno 4 mesecih redne uporabe, pojavijo pa se lahko  po 90 dneh! Rezultati so neverjetni in vas bodo zagotovo motivirali, da nadaljujete zdravljenje. Dokaz učinkovitosti minoksidila so tudi številne ocene uporabnikov, ki so na voljo na raznih forumih in spletnih blogih.

Raziskovalci razlagajo učinke minoksidila s poudarkom na izboljšanju perfuzije kože po nanosu z učinki dušikovega oksida. Znano je, da dušikov oksid povzroča vazodilatacijo in izboljšuje krvni obtok. Kljub obsežnim testom pa niso mogli podrobno razložiti, kako minoksidil spodbuja rast las.

Zdravljenje alopecije z minoksidilom

Minoksidil, raztopljen v propilen glikolu, se uporablja za zdravljenje izpadanja las. Propilen glikol zagotavlja, da se minoksidil med nanosom enakomerno porazdeli po celotnem tretiranem predelu in se zlahka absorbira v kožo.

Minoksidil pri zdravljenju androgene alopecije [študija] => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30155952/

Minoksidil za brado

Izguba dlak po telesu lahko pri moških vpliva zgolj na brado. Alopecia barbae je posebna oblika alopecije areata, ki vključuje dlake na bradi. Običajno se začne nenadoma; gola mesta imajo običajno majhno krožno obliko. Moški pa lahko izgubi tudi celotno brado. Minoksidil nanesemo na brado (na prizadeta območja) dvakrat na dan – bodisi v tekoči ali penasti obliki. Rezultati so opazni po treh mesecih uporabe.

Uporaba minoksidila pri izpadanju las pri moških

Pri moških, ki trpijo za dednim izpadanjem las, se lasni mešički skrčijo, lasje postanejo bolj fini in krhki. To se včasih zgodi po puberteti, ta pojav pa je povezan z androgeni – moškimi spolnimi hormoni. Zato se tej vrsti izpadanja las reče androgena alopecija. Lasje se redčijo in postanejo bolj fini.

Čeprav je minoksidil pri splošni moški vzorčni plešavosti manj učinkovit kot zdravljenje s prehranskim dodatkom lizin, je minoksidil najpogostejša sestavina v lokalnih izdelkih za rast las. Pri nekaterih moških lahko uporaba zdravila v obliki raztopine ali pene ustavi izpadanje las in celo spodbudi rast novih las. Pomembno je, da moški začnejo terapijo pravočasno – takoj ko začnejo lasje izpadati. In nato z zdravljenjem nadaljujejo, da ohranijo rezultate. Ima svoje prednosti in slabosti, vendar je minoksidil lahko zelo učinkovit.

Vemo, da minoksidil spodbuja rast las s podaljšanjem njihovega rastnega cikla. Vendar natančen mehanizem delovanja na lasne mešičke ni popolnoma razumljen. Zato o minoksidilu na splošno najlažje govorimo kot o aktivatorju las.

Koristi minoksidila za moške

Minoksidil je lahko dobra izbira za izpadanje las, če so lasje začeli izpadati šele pred kratkim. Tu so njegove prednosti:

 • Visoka učinkovitost, zlasti pri mladih moških. Torej, če začnete uporabljati minoksidil pravočasno, še posebej, če ste v dvajsetih letih in se vam lasje šele začenjajo redčiti. In če vaš oče ali stric trpita zaradi moškega vzorčnega izpadanja las, imate dobre možnosti, da se vaši lasje pozitivno odzovejo na zdravljenje z minoksidilom.
 • Zdravilo lahko dobite brez recepta. Recept sploh ni potreben. Minoksidil lahko kupite v lekarni ali na spletu. Nekateri zdravniki pa priporočajo, da se o nameri zdravljenja z minoksidilom posvetujete s svojim zdravnikom ali dermatologom.

Pomanjkljivosti minoksidila za moške

Obstaja tudi nekaj slabosti jemanja minoksidila:

 • Zdravljenje z minoksidilom je dolgoročna zadeva, prvi rezultati se ne bodo pokazali prej kot v treh ali štirih mesecih. Po prekinitvi zdravljenja njegove koristi izginejo.
 • Zapleteno nanašanje. Nanašanje izdelka na lasišče je lahko izziv za nekatere moške. Raztopino je treba nanašati dvakrat na dan, za mnoge pa je dovolj že enkrat na dan.
 • Minoksidil ne deluje pri vseh. Minoksidil deluje najbolje pri mladih moških, ki so jim lasje ravno začeli odpadati. Tisti, ki so že plešasti, z uporabo minoksidila ne bodo izzvali rasti novih las. Pri nekaterih moških bo zdravilo povzročilo rast novih las, pri drugih pa bo Minoksidil le ustavil izpadanje las. V nekaterih primerih izdelek sploh ne bo deloval.
 • Če zdravljenje prenehate, se bo izpadanje las nadaljevalo. Če prenehate z zdravljenjem, se bodo lasje spet začeli redčiti.

Minoksidil je včasih predpisan skupaj z drugimi izdelki za zdravljenje androgene alopecije, recimo zdravilo Finasteride (Propecia). Moški pa naj izberejo samo en izdelek in ga poskušajo uporabljati vsaj eno leto, preden dodajo kaj drugega. Če poskusite oboje hkrati, ne boste vedeli, kateri izdelek je deloval pri vas.

Zdravljenje pri ženskah

Zdi se, da je minoksidil učinkovitejši pri ženskah z difuzno androgeno alopecijo kot pri moških. Ženskam priporočamo uporabo 2% minoksidila namesto 5%. Študije pa so pokazale, da so bolnice, ki so osem mesecev jemale 5% minoksidila, opazile znatnejšo rast las – do 45%. Učinkovitejši je pri zdravljenju umikajočih se las na čelu, kot pri zdravljenju plešavosti. Za več informacij o poteku zdravljenja in učinkovitosti minoksidila za ženske si oglejte razne ocene zdravila.

Minoksidil, ki se lokalno nanaša tudi na lasišče pri ženskah, deluje pri izpadanju las le, če gre za dedno izpadanje las ženske in ne za kakšen drug vzrok za izpadanje las.

V normalnih pogojih lasje zrastejo približno en centimeter in pol na mesec. Vsak las raste približno šest let, nato se njegova rast ustavi in las miruje. Sčasoma odpade in nadomesti ga nov las, ki ponovno raste šest let. Če vaši lasje rastejo normalno, približno 85% las v določenem trenutku raste, preostalih 15% miruje.

Če imate žensko dedno izpadanje las, se lasni mešički sčasoma manjšajo. Manjši kot so, krajši čas rastejo lasje. Če vam odpadejo celotni prameni las, jih ne bodo nadomestili običajni lasje. Novi lasje bodo mehkejši in bolj krhki.

Zdravniki menijo, da staranje, genetika in spremembe ravni moških hormonov (androgenov) po menopavzi med drugimi možnimi vzroki prispevajo k vzorčnemu izpadanju las pri ženskah. Zato se izpadanje las pri ženskah imenuje tudi androgena alopecija.

Za ženske je priporočljiv 2% minoksidil, moški pa lahko uporabljajo tudi 5% sestavo minoksidila v tekoči obliki.

Prednosti minoksidila za ženske

 • Pri večini žensk minoksidil upočasni ali ustavi izpadanje las. In pri skoraj četrtini žensk, ki ga uporabljajo, lahko minoksidil celo podpira rast novih las. Najbolje deluje, če ga začnete uporabljati takoj, ko ugotovite, da so vam lasje začeli izpadati.
 • Lahko ga kupite brez recepta. Vendar pa strokovnjaki priporočajo, da se o nameri zdravljenja z minoksidilom posvetujete s svojim zdravnikom ali dermatologom. Izgubo las lahko povzročijo tudi druge zdravstvene težave, kot so okvara ščitnice ali pomanjkanje hranil.

Poglejte si tudi: Vzroki za izpadanje las pri ženskah >>

Pomanjkljivosti minoksidila za ženske

Ko uporabljate minoksidil za izpadanje las, bodite pripravljene tudi na neželene učinke.

 • Ko uporabljate minoksidil (ne glede na to, ali gre za zdravilo Rogain ali generično zdravilo), razumite, da je to zdravljenje, ki ga ni priporočljivo prekiniti. Po končanem zdravljenju rezultati izginejo in lasje začnejo ponovno izpadati.
 • Izdelek je potrebno nanašati neposredno na lasišče dvakrat dnevno.
 • Neželena rast las. Pri nekaterih ženskah se lahko zaradi jemanja minoksidila pojavi rast dlačic na obrazu. To se zgodi, če vam zdravilo kapne na obraz ali preprosto kot stranski učinek nanosa na lasišče. Tveganje je manjše, če uporabite 2% koncentracijo zdravila. 5% koncentracija je namenjena moškim.
 • Na začetku se lahko pojavi povečana izguba las. V prvih dveh do štirih tednih uporabe zdravila Minoxidil boste morda opazili, da vam lasje bolj izpadajo. To za dogaja zato, ker novi lasje izrinjajo stare.
 • Traja lahko mesece, da se prikažejo vidni rezultati. Zdravilo morate uporabljati vsaj štiri mesece, celo leto dni, preden opazite kakršne koli rezultate. In tudi po tem času le ena od petih žensk opazi rahlo ponovno rast las. Večina žensk poroča le o upočasnitvi ali zaustavitvi izpadanja las.
 • Draženje. Lahko se pojavijo draženje kože, prhljaj in pordelost lasišča.

Neželeni učinki minoksidila

Z lokalno topično uporabo se količina minoksidila absorbira skozi kožo v krvni obtok. Vendar ima lahko izdelek pri dolgotrajni uporabi različne neželene učinke:

 • Draženje oči
 • Draženje in srbenje kože na mestih nanosa
 • Alergijske reakcije in izpuščaji
 • Težave z dihanjem
 • Bolečina v prsnem košu
 • Oteklina ustne votline
 • Šibkost
 • Pospešen srčni utrip
 • Nenadno povečanje telesne mase
 • Nadaljnje izpadanje las (v nasprotju s samim namenom snovi)

Najpogostejši neželeni učinki minoksidila so srbeča in razdražena koža ali prhljaj. To je posledica prisotnosti propilen glikola, ki lahko draži kožo. Ravno iz tega razloga bolniki in bolnice z občutljivo kožo pogosto ne morejo nadaljevati neprekinjenega zdravljenja z minoksidilom.

Občasno lahko pride do neželene rasti dlak na koži, ki je v neposredni bližini obdelanega območja ali na območjih, kamor zdravilo med nanašanjem nenamerno pride večkrat.

Izkazalo se je tudi, da je minoksidil zelo strupen za mačke in zelo nevaren pri celo majhnem stiku s kožo.

Uporaba minoksidila v dermatologiji, neželeni učinki in nedavni patenti => študija

Pred uporabo minoksidila bodite previdni:

Nekaterih zdravil se ne sme uporabljati z minoksidilom. Če imate kakršne koli zdravstvene težave, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, zlasti če imate kaj od naslednjega:

 • (pri ženskah) med nosečnostjo, če nameravate zanositi ali dojiti
 • če jemljete katero koli zdravilo na recept ali zdravila brez recepta, zeliščne pripravke ali prehranska dopolnila
 • če ste alergični na zdravila, hrano ali druge snovi
 • če imate težave s srcem ali krvnim tlakom

Klinična preskušanja minoksidila

Rezultati kliničnih študij UpJohn-a so pokazali sposobnost minoksidila, da ustavi izpadanje las pri moških in ženskah ter spodbuja rast novih las, zlasti na vrhu glave.

Leta 1991 in 2001 je FDA (Uprava za hrano in zdravila) odobrila Rogaine (2% in 5% minoksidil) kot učinkovito zdravilo za zdravljenje izgube las pri moških in ženskah.

Uporaba minoksidila:

Pred uporabo si lasišče umijte z blagim šamponom. Lasje in lasišče morajo biti pred nanosom minoksidila suhi. Po uporabi minoksidila si umijte roke. Raztopina naj deluje vsaj 4 ure pred ponovnim pranjem las. Po nanosu počakajte približno 4 ure in poskrbite, da lasje ne pridejo v stik z vodo. Če pozabite odmerek minoksidila, ga poskusite uporabiti čim prej. Če je že skoraj čas za naslednji odmerek, izpuščeni odmerek preskočite in se vrnite na običajni urnik odmerjanja. Ne uporabljajte 2 odmerkov hkrati.

 • Če imate dodatna vprašanja o uporabi tega izdelka, se posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom.
 • Minoksidil je treba jemati do 4-6 mesecev, preden lahko bolnik oceni, ali mu zdravilo pomaga.
 • Uporablja se predvsem za zdravljenje androgene alopecije pri moških in ženskah. Pomaga približno 30 odstotkom bolnikov – ti dosežejo upočasnitev izpadanja las ali celo ponovno rast las.

Kako deluje minoksidil?

Minoksidil deluje večinoma s podaljšanjem anagene faze lasnih celic, kar spodbuja njihovo rast. Lasne celice gredo skozi tri faze. Prva faza je faza rasti, ki ji pravimo tudi anagen, sledi katagena faza, ki je faza med rastjo in izpadanjem lasu, zanjo pa pride telogena faza – obdobje mirovanja rasi. Pri tej fazi las izpade iz lasnega mešička. Trajanje telogene faze je od dveh do štirih mesecev. Po njenem zaključku las izpade in novi folikli nadomestijo stare. Preprosto povedano, po telogeni fazi stari lasje odpadejo in jih nadomestijo novi. Podaljšana anagena faza preprečuje motnje izpadanja las, kot je moška plešavost, kjer testosteron in njegov derivat DHT vplivata na skrajšanje faze anagena.

Cena in blagovne znamke minoksidila

Na trgu je na voljo več znamk raztopin minoksidila. Najbolj znan proizvajalec in prva blagovna znamka, ki jo je ameriška FDA odobrila, je Rogain, v EU znan kot Regain. Proizvajalec je Johnson & Johnson. Rogain je nadvse priljubljen tudi v obliki pene, kar je razvidno iz spletnih blogov in forumov o minoksidilu.

Naročite minoksidil na gettik.com

Druga blagovna znamka, ki jo toplo priporočamo, je Polaris in natančneje NR10 | 16% minoksidila tudi z zaviralcem DHT (finasterid 0,1 %). Zasnovan je za višje stopnje izpadanja las po Norwoodovi lestvici. Prodaja se v obliki kreme in obljublja odlične rezultate. Kupite ga lahko na eBayu ali Amazonu.

 

Od cenejših alternativ je dobro znana in preizkušena znamka Minoxidil Kirkland.

Vprašanja in odgovori o minoksidilu

Kako hitro deluje minoksidil?

Učinek minoksidila se pojavi po približno 8 tednih zdravljenja in je najvidnejši po 4 mesecih. Iz telesa izgine po približno 1-2 tednih.

Z drugimi besedami, tudi če minoksidil začne delovati takoj, rezultati v prvih treh do šestih mesecih niso opazni. Vendar pa po šestih mesecih že lahko opazite izboljšanje rasti las. Končni rezultat je viden po približno enem letu neprekinjene uporabe minoksidila.

Ali večja koncentracija minoksidila zagotavlja večji učinek?

Najpogosteje uporabljeni koncentraciji minoksidila sta 2% in 5%. 5% koncentracija minoksidila je učinkovitejša od 2%, ker se več minoksidila absorbira v kožo.

Pri 5% koncentraciji minoksidila v raztopini na osnovi alkohola aktivna snov doseže največjo možno absorpcijo. Zato ni treba uporabljati višjih koncentracij minoksidila v raztopini na alkoholni osnovi. Poleg tega višja koncentracija minoksidila pomeni tudi več neželenih učinkov oziroma večjo možnost za pojav neželenih učinkov.

Kdo naj ne jemlje minoksidila?

Doječe matere. Ugotovljeno je bilo, da minoksidil prodira v materino mleko.

Če opazite prhljaj ali mastno oblogo na lasišču po nanosu minoksidila.

Minoksidil se najpogosteje prodaja v obliki raztopine, ki vsebuje minoksidil (2% ali 5% ali več koncentracije), alkohol (etanol) in propilen glikol. Pomembno je razmerje med alkoholom in propilen glikolom. Če raztopina vsebuje visok odstotek alkohola, ki kožo izsuši, se sčasoma pojavi prhljaj. Če pa raztopina vsebuje visok odstotek propilen glikola, se bo minoksidil po nanosu počasneje sušil. Mastna prevleka ostane dlje časa na lasišču. Propilen glikol tudi povzroča draženje kože in srbečico.

Najbolj priljubljeni članki